Bøderegn for flytninger i København: Selv demente og psykisk syge rammes

Velfærd

21/09/2018 08:54

Nick Allentoft

Demente og psykisk syge er blandt synderne, når København sender bødeforlæg ved for sen anmeldelse af flytning. Lodret vækst i antallet siden kommunen ændrede frister for anmeldelse af flytning, men kommunen er for hurtig til at udstede bøder, mener den kommunale ombudsmand.

Sidste og forrige år udskrev Københavns Kommune 7170 bødeforlæg på 1000 kroner til borgere, der ikke havde anmeldt flytning i tide. Fristen blev for få år siden administrativt ændret fra 28 til 14 dage, og siden da er antallet af bødeforlæg kun gået en vej, op. I 2016 fik under 3000 borgere ifølge DR et bødeforlæg. Året før under 2000. 

Nu retter Borgerrådgiveren i København kritik mod forvaltningen for at sende bøder til borgere med demens og psykisk sygdom, når de ikke har meldt flytning til Folkeregistret til tiden. Det sker på baggrund af en række henvendelser fra borgere og pårørende, der ikke forstår kommunens praksis.

- I den slags sager bør borgeren ikke få en bøde, og det er kommunens opgave at undersøge, om borgeren er i stand til at forstå, at man skal melde flytning inden for en bestemt frist. Det er jeg ikke sikker på, at kommunen har været god nok til, siger Borgerrådgiver Johan Busse til DR P4 København.

Læs om skandalerne

Vi samler historier om skandaler og sager på tagget "skandaler". Interesseret i at lære og mindes, så klik her.

Han har bedt Kultur- og Fritidsforvaltningen - der administrerer Folkeregistret - redegøre for, hvordan de sikrer, at de ikke udsteder bøder til borgere, der bør fritages. Det svar forvaltningen har givet, overbeviser ham ikke.

- Jeg mangler at blive klog på, præcis hvilken screening, de foretager og få dokumentation for, at de har den praksis, de siger.

Hos Folkeregistret i København registrerer man hvert år 120.000 flytninger og der bliver ifølge forvaltningen selv gjort en stor indsats for at undgå, at der sendes bøder ud til borgere, der ikke bør få det. Det siger centerchef Aravni Jakobsen til DR P4 København.

- Når vi modtager listen over for sent anmeldte flytninger, foretager vi en screening af samtlige sager på baggrund af de oplysninger, vi har. Kan vi se, at man er flyttet til et plejehjem, et krisecenter eller en anden social institution, undlader vi at sende en bøde.

 

Justerede frist fra 28 til 14 dage

For få år siden justerede Københavns Kommune fristen for at anmelde flytning fra 28 til 14 dage. Siden da er antallet af bøder til borgerne mangedoblet. Da kommunen ændrede fristen forsvarede forvaltningen væksten i antallet af bødeforlæg med, at det tager tid, at opdage det. 

- Hvis man ændrer fartgrænsen på en motorvej, så vil det også tage bilisterne noget tid, før de opdager det. Vi har oplyst om det på vores hjemmeside, sagde chefen for folkeregisteret i København til DR i juli 2017. 

Dengang havde DR undersøgt hvor mange kommuner, der udskriver bøder, og ifølge rundspørgen var det blot 6 ud af 24 adspurgte kommuner. I den forbindelse talte DR med Gladsaxe Kommune, som ikke udskriver bøder. Her forklarede en teamleder fra Borgerservice, hvorfor der kan være forsinkelser i adresseændringer

- Det kan være, fordi man er midt i sommerferien, der har været noget sygdom eller måske skal man lave flytningen for sin mor eller far, som skal have noget hjælp, og så går der lige nogle dage, forklarede teamlederen til DR.

I København har Borgerrådgiverens kritik fået forvaltningen til at betale for advokatrådgivning for at få praksis vurderet. Ifølge centerlederen på området bliver Borgerrådgiverens kritik taget alvorligt.

- Det er også derfor, vi har bedt et advokatfirma vurdere vores praksis og har bedt Ankestyrelsen om en udtalelse, siger centerleder i Københavns Kommune, Aravni Jakobsen, til DR København.

Forvaltningens advokater mener ifølge DR København, at kommunen lever op til lovgivningen på området, mens Ankestyrelsen endnu ikke kommet med en vurdering.

 

Politisk sag

Det er dog ikke godt nok, at forvaltningens egne advokater frikender kommunens praksis, mener Radikales medlem af Borgerrepræsentationen Karen Melchior.

Ligesom Borgerrådgiveren er hun ikke overbevist om, at kommunen er grundig nok, når det handler om at undgå at sende bøder ud til borgere, der er lovligt fritaget, og opfordrer Kultur- og Fritidsborgmester Niko Gründfeld (Å) til at gøre det helt klart, hvornår der skal udstedes bøder.

- Borgmesteren bør kræve, at forvaltningen går ind i hvert enkelt sag og vurderer, om der er en god forklaring på, at man ikke har fået meldt sin flytning. Det er urimeligt, at vi ser eksempler på demente borgere, der får bøder for noget, de ikke kan gøre for. Det bør kun være borgere, der har forsøgt at snyde eller groft sjusker, der skal have bøder, siger hun til DR P4 København.

 

FAKTA: 

Standardreglen er, at du skal melde, at du flytter tidligst 28 dage før og senest fem dage efter, at du er flyttet. Det koster ikke noget. Men overskrider du fristen, kan du få en bøde. Kommunen vælger selv, om den vil forlænge fristen for, hvornår man senest skal have meldt flytning. Det er op til den enkelte kommune, om de vil sende bøder ud.

Et bødeforlæg er en administrativ bøde, der udstedes af offentlige myndigheder, når de konstaterer en lovovertrædelse. Som borger kan man vælge ikke at betale et bødeforlæg, og sagen går i så fald videre til politiet og domstolene. Aktuelt behandler Københavns Politi 613 sager om for sendt anmeldte flytninger til Folkeregistret i København, fremgår det af en redegørelse fra Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.