Unge har svært ved at slippe folkeskolen, når de kan. Hver anden tager 10. klasse med. Her er det et arkivbillede fra Holstebro's innovationsklasser.

Efter grundskolen trækker gymnasiet - men hver anden tager tiende klasse

Infrastruktur

20/03/2017 17:21

Nick Allentoft

Tre ud af fire elever i folkeskolen søger om at komme ind på en gymnasial uddannelse, viser de seneste tal.
74,0 procent af eleverne i 9. og 10. klasse har i år valgt at søge mod gymnasiet, når de til sommer forlader grundskolen, mens 18,5 procent har sat kryds ved en erhvervsuddannelse. I forhold til sidste år ser det ud til, at søgningen til gymnasierne er stabiliseret, og at tidligere fald i søgningen til erhvervsuddannelserne er stoppet. 

Sammenlignet med sidste år har lidt flere 9. klasseelever valgt 10. klasse. I år gælder det 46,1 procent af eleverne i 9. klasse, mens det var 45,4 procent sidste år. Dog er det fortsat færre end mellem 2001-2015, hvor den laveste andel var knap 48 procent og den højeste omkring 60 procent. 

Af de unge, der har sat krydset ved en gymnasial uddannelse, har 61,3 procent søgt stx, 19,6 procent har søgt hhx, 10,4 procent har valgt htx, mens 7,8 har ønsket hf.   For sjette gang er eleverne blevet vurderet uddannelsesparate i forhold til deres uddannelsesønske. Årets opgørelse viser, at 91 procent af dem, der har søgt en erhvervsuddannelse som førsteprioritet, er vurderet parat. For dem, der har søgt en gymnasial uddannelse, er andelen 96 procent. 

Landets 9. og 10. klasser har besluttet, hvad livet efter folkeskolen skal byde på og søgt uddannelse. 

Se hvad eleverne har søgt her: 

* 74 procent af eleverne fra 9. og 10. klasse, der forlader grundskolen, har valgt en gymnasial uddannelse som 1.-prioritet.

* 18,5 procent af eleverne har valgt en erhvervsfaglig uddannelse som 1.-prioritet.

* 30 procent af de elever, der har søgt en erhvervsuddannelse, har tilkendegivet ønske om eux (en erhvervsuddannelse kombineret med en gymnasial uddannelse). 

* 1,2 procent af eleverne fra 9. og 10. klasse, der forlader grundskolen, har valgt en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (EGU, STU eller kombineret ungdomsuddannelse) som 1.-prioritet.

* 46 procent af eleverne i 9. klasse har valgt ikke at forlade grundskolen og i stedet fortsætte i 10. klasse. 

Kilde: Undervisningsministeriet, opgørelse for 2017. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.