Finansministeriet bad i begyndelsen af januar statens institutioner om at tælle deres flagstænger. Inden 11. januar skulle blandt andet universiteter og forsvaret indberette, hvor mange flagstænger, der bliver brugt på officielle flagdage. Det har Berlingske afsløret gennem flere artikler, men uden at få oplyst hvorfor. Nu oplyser Statsministeriet så til Ritzau, at man overvejer at markere den færøske flagdag og den grønlandske nationaldag.
Velfærdsstat eller velfærdssamfund
Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.
Følg artikler og indlæg på temasiden her.
- Statsministeriet har overvejet, om statslige myndigheder skal flage med det færøske flag på den færøske flagdag den 25. april og med det grønlandske flag på den grønlandske nationaldag den 21. juni, skriver ministeriet i en mail til Ritzau.
- Statsministeriet har derfor igangsat et arbejde for at afklare, hvad det rent praktisk vil betyde, med henblik på at der udarbejdes et grundlag for en eventuel politisk beslutning, skriver ministeriet.
Folketingsmedlem Pernille Skipper (EL) stillede onsdag finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) et såkaldt udvalgsspørgsmål, hvor hun bad om svar på, hvorfor flagstængerne skulle tælles.
Nyheden om flagstangstællingen er også nået til England, hvor BBC blandet andet har skrevet om hashtagget #flagstangsgate, som bliver brugt på Twitter.
- Megen mystik, men min tanke er: hvor mange flagstænger er der så!? Spændingen er ulidelig, har folketingsmedlem Jeppe Jakobsen (DF) blandt andet skrevet på det sociale medie.
Også Benny Engelbrecht (S) har undret sig over flagtælling.
- Det er helt absurd. Hvorfor, har finansordføreren spurgt overfor tv2.dk.
Resultatet af optællingen er, at der er 534 statslige flagstænger i Danmark, hvis man ser bort fra kirker og præstegårde. Det oplyser Finansministeriet til Ritzau.
En hurtig søgning på nettet - det tog redaktionen fire minutter - afslører, at Statens institutioner skulle have investeret cirka 200 kroner per flag, såfremt de nye flagdage bliver indført. Det svarer til omtrendt en halv til en hel arbejdstime alt inklusiv.
Ministeriet har tidligere ikke villet uddybe, hvad optællingen skulle gøre godt for. Der er ikke taget politisk stilling i sagen, ligesom de færøske og grønlandske myndigheder ikke er blevet inddraget i arbejdet.
Det fremgår således heller ikke, hvor meget tid statens ansatte har forbrugt på flagoptællingen samt den presseomtale, den har affødt.
/ritzau/redaktionen