"Denne tragiske hændelse berører alle dybt. Den skal undersøges til bunds. @STPS_DK (Styrelsen for Patientsikkerhed, red) fortæller mig, at der er tale om meget potent medicin - og spørgsmålet er derfor, om ledelsen har sikret klare nok regler og procedurer. Et ekstra tilsyn er på vej."
Sådan skriver sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i en konkret sag fra et kommunalt botilbud, som TV2 Fyn har afsløret.
Prøv DenOffentlige 2
DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur.
Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.
Sagen handler om en 50 årig psykisk syg kvinde, der blev fundet død af sin egen mor på Botilbuddet Fangelvej i Odense. Efterfølgende viste det sig, at kvinden sandsynligvis er død er medicinforgiftning, og personalet havde set stort på klare sygdomstegn gennem flere dage.
"Der er opstået en eller anden kultur omkring denne her borger, som gør, at de her medarbejdere ikke har handlet på de afvigelser, der har været og de jo skal handle på. Det er helt klart og tydeligt," siger Odense Kommunes ældrechef, Kim Bøgh-Jensen til TV2 Fyn. Han fortæller også, at sagen har kostet tre ansatte jobbet.
"Det er også lidt uforståeligt for mig. Det er også derfor, det har haft nogle ret alvorlig personalemæssige konsekvenser på Botilbuddet Fangelvej. For der ikke nogen forklaring eller nogen undskyldning for ikke at agere, på de her ting. Det er så klart, at man skal agere, og det har medarbejderne valgt ikke at gøre. Hvorfor de ikke har gjort det, har jeg ikke kunnet få noget svar på," siger Kim Bøg-Jensen til TV2 Fyn.
Flemming Trap om socialtilsynene
Flemming Trap Højer skriver en kritisk gennemgang af socialtilsynene, hvor han selv har arbejdet. Læs hans afsløringer af, hvordan offentlige tilbud favoriseres på bekostning af private og selvejende.
Men ifølge Fyens.dk der også omtaler sagen, har de ansatte handlet efter instrukser botilbuddets ledelse og psykiater, og de er siden frifundet for fejl af Styrelsen for Patientsikkerhed, der således tilsyneladende allerede har været inde over sagen selvom ministeren nu varsler ekstra tilsyn.
-Jeg er rystet over, hvordan man vasker hænder i ledelsen og i kommunen her. Ledelsen fralægger sig enhver form for ansvar, og det kan de ikke være bekendt. De må jo vide, hvad der foregår, og hvad ligger af instrukser i sådan en sag, siger Christina Bank, der er sektornæstformand i FOA Odense til Fyens.dk
Ifølge mediet har to fagforeninger sager kørende mod kommunen i forbindelse med fyringerne.
"Dansk Sygeplejeråd og Ergoterapeut Foreningen har sager kørende mod kommunen for uretmæssige fyringer i sagen, mens en eller to andre tidligere medarbejdere har indgået aftaler om frivillig fratrædelse, da de blev varslet fyret," skriver Fyens.
Kvinden blev fundet død den 20. maj i år, og medieomtalen skaber nu politisk røre i Odense. Således fortæller Venstres rådmand, Jane Jegind, at Venstre og Konservative er uenige om håndteringen af sagen.
"Ovenpå TV2 Fyn afdækning af det tragiske dødsfald på et af Odenses bosteder vil Venstre have en systematisk afdækning af medicinhåndtering på samtlige af vores bosteder, alt skal gøres for det ikke sker igen. Den konservative ældre- og handicaprådmand afviste igår blankt Venstres forslag. Idag får vi opbakning fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), som varsler et ekstra tilsyn er på vej på området. For os handler det om, at alt gøres for det ikke sker igen og vi skal have vished for der er helt styr på medicinhåndteringen," skriver Venstres politiske leder i en kommentar til sagen.