Den radikale integrations- og beskæftigelsesborgmester i København, Anna Mee Allerslev, trække sig helt fra politik, meddeler hun på et pressemøde onsdag. Det sker efter, at flere og flere radkale støtter har trukket deres opbakning til spidskandidaten. Først trak en af kandidaterne officielt sin opbakning, dernæst gik formanden for vælgerforeningen og senest kaldte de radikales regionsrådsmedlem, Charlotte Fischer, sagerne omkring Allerslev for korruption. (læs flere historier her.)
LÆS OGSÅ: ALLERSLEV SKANDALE ER SOCIALKRISE FOR FULD UDBLÆSNING
Dermed siger hun både farvel til borgmesterposten og posten som leder af De Radikale i København. Hun vil fortsat stå på stemmesedlen ved kommunalvalget af formelle årsager, men hun vil ikke opretholde sit mandat, hvis hun bliver valgt, fastslår hun.
- Jeg stopper af personlige årsager. Jeg har bedt overborgmesteren om et møde inden for fire dage og så er jeg stoppet i københavnsk politik. Hvis jeg bliver valgt er svaret det samme, siger Anna Mee Allerslev.
Akvitister glæder sig
Beslutningen vækker direkte glæde hos to sociale modstandsbevægelser, der gennem måneder har ført kampagne mod Københavns kommunes beskæftigelsespolitik, og dermed også Anna Mee Allerslev.
"Nu er det det første resultat nået, men kampen er ikke forbi. Selv om Anna Mee var selve personificeringen af den ondskab, der ligger i hele det omfattende lovkompleks, som bestemmer menneskers levevilkår, siger det jo så også, at der skal kæmpes videre for at grundlæggende forandre den kultur, som fornedrer, ydmyger og udskammer borgere, der ikke kan klare sig selv," skriver Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre i en fælles pressemeddelelse.
Selvom Anna Mee-skandalen er domineret af personlige sager om bryllup på Rådhuset og grå relationer med en københavns virksomhed, ser de sociale modstandsbevægelser en direkte forbindelse mellem politikerens private opførsel og den politik hun har stået for.
"Den kynisme hun fremviste i sit job som borgmester overfor de svageste borgere, kunne også bruges, når det galdt om at berige sig selv og sine venner. Det er overordentligt bemærkelsesværdigt, at ikke én af de øvrige radikale politikere, der har undsagt hende, nævner hendes foragt for de udsatte borgere, som begrundelse for deres afstandtagen. Det sociale sindelag, der før i tiden gjorde de radikale til en del af rød blok er forsvundet. Vi håber, det kan få en renæssance, nu Anna Mee er borte som stopklods," skriver de to bevægelser.
Tommy Petersen bliver ny leder for de Radikale i København Den radikale gruppeformand Tommy Petersen (R) i København bliver ny politisk leder i stedet for integrations- og beskæftigelsesminister Anna Mee Allerslev (R).Det oplyser han til Ritzau.
Han siger også, at han endnu ikke ved, om De Radikale i København får en ny spidskandidat i stedet for Anna Mee Allerslev, eller om han selv bliver spidskandidat ved valget 21. november.
Uanset hvad partiet beslutter, vil Anna Mee Allerslev fortsat være øverst på kandidatlisten, fordi kandidatlister ifølge loven er bindende, når de først er blevet indleveret.
Stadig på stemmesedlerne
Københavnerne vil altså formelt stadig kunne stemme på den snart tidligere radikale toppolitiker, fordi det ifølge loven ikke er muligt for en kandidat at trække sig fra kandidatlisten, når først den er indleveret.
Det fortæller forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalist højskole og kommunal- og valgforsker Roger Buch.
- Bordet fanger, fordi man har indleveret kandidatlisterne, og hun har også skrevet under på den. Så det er bindende, siger Roger Buch.
- Hun kan godt stoppe med at føre valgkamp, hvis hun trækker sig, men hun vil stadig stå på stemmesedlen og vil stadig kunne blive valgt.
Kandidatlisterne til regions- og kommunalvalget 21. november er for længst indleveret. Det skal de være senest tirsdagen syv uger før valgdagen.
- En kandidat kan ikke trække sit tilsagn om at virke som kandidat tilbage, efter at kandidatlisten er indleveret til valgbestyrelsen, står der i Lov om kommunale og regionale valg.
Anne Mee Allerslev er også tvunget til at indtræde i Københavns Borgerrepræsentation, hvis hun bliver valgt.
Der er dog enkelte smutveje væk fra posten som kommunalpolitiker. Blandt andet hvis det ikke kan kombineres med private job, familielivet eller af helbredsmæssige årsager.
- Men den ultimative smutvej er at flytte ud af kommunen. Det kan man gøre i en kort periode og så flytte tilbage. Det er den sikre vej, hvis man ikke har lyst at modtage valg, siger Roger Buch.