Alternativet vil slå nødvendighedens politik ihjel

Politik

14/08/2015 20:48

Nick Allentoft

Alternativet vil måle alle lovforslag ud fra tre bundlinjer: Økonomi, miljø og social effekt, fastslår partiet, der sigter efter mindst 9,9 procent af danskernes kryds. Partiet vil også have en borgmesterpost i København.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det skal være slut med "nødvendighedens politik".

Sådan lyder en af meldingerne fra Alternativets sommergruppemøde på Bornholm. Her fastslår Folketingets nye parti, at man fremover vil måle alle lovforslag ud fra tre "bundlinjer" - den økonomiske-, miljømæssige- og sociale bundlinje.

- Hidtil har vi haft nødvendighedens politik, hvor man kun ser på den økonomiske bundlinje. Økonomien er blevet et mål i sig selv og ikke et middel til at ændre samfundet. Det vil vi ændre, siger gruppeforkvinde Josephine Fock.

Hun varsler samtidig, at Alternativet vil forsøge at fremsætte et beslutningsforslag, som vil pålægge eller opfordre andre partier i Folketinget til også at måle nye lovforslag ud fra de tre bundlinjer. 

I modsætning til andre partier holdt Alternativet sit pressemøde efter sommergruppemødet i en rundkreds med journalisterne, hvor hvert af partiets folketingsmedlemmer fik halvandet minut til at tale om deres områder.

- Jeg ved godt, at for nogle af medierne er det et rimeligt alternativt pressemøde. Men vi kommer til at sidde i denne rundkreds, for det kan vi godt lide. Og vi har også urtete derovre, lød det indledende fra Uffe Elbæk.

Han fortalte, at Alternativet havde brugt det flere dage lange sommergruppemøde på blandt andet at opstille succeskriterier for partiet i forhold til det kommende folketingsvalg. 

Mens andre partier er meget forsigtige med at melde bombastisk ud af frygt for kritik for ikke at nå målsætningen, så er Alternativet ikke bange for at sætte barren højt. Målet er en fordobling til minimum 9,9 procent af stemmerne ved næste valg.

Samtidig har partiet besluttet at arbejde på at komme ud i Danmark og ud i verden.

Det betyder blandt andet, at Alternativet - som ellers er blevet opfattet som et storbyparti - nu vil fokusere på at skabe vækst i provinsen.

- Det duer ikke, at der er nogle områder i Danmark, hvor det går rigtig godt og andre, hvor det ikke gør. Hele landet skal snakkes op, siger Uffe Elbæk.

Han skal i den kommende tid på en busturné i de egne af landet, som ser ind i en fremtid med "afvikling frem for en udvikling". Det skal ifølge gruppeforkvinde Josephine Fock munde ud i en "land- og bypolitik" i efteråret.

Alternativet vil samtidig arbejde internationalt for at løse det, som Uffe Elbæk betegner som "problemer uden pas". 

- Det er problemer som miljø, flygtninge og job, som andre lande også slås med. Vi skal lave alliancer med tænketanke, miljøorganisationer og partier i andre lande for sammen at kunne finde løsninger, siger Uffe Elbæk.

Og selvtilliden fejler ikke noget efter et godt resultat ved valget i juni, hvor 4,8 procent af vælgerne satte deres kryds ved det nye parti.

  Alternativet vil fordobles Ved næste folketingsvalg sigter Alternativet efter mindst 9,9 procent af danskernes kryds. Partiet vil også have en borgmesterpost i København.   - Ved det næste folketingsvalg er vores målsætning at få mindst 9,9 procent af stemmerne. Vi skal ligge på Svaneke-niveau, siger politisk leder Uffe Elbæk med henvisning til partiets resultat i Svaneke.   9,9 procent var stemmeprocenten for Alternativet i Svaneke på Bornholm, hvor partiets første sommergruppemøde fredag sluttede.   Partiet fastsætter også et mål for det kommende kommunalvalg. Her er målsætningen mindst én borgmester i Københavns Kommune og én rådmand i Aarhus Kommunes kommunalbestyrelse.   Og hvordan vil partiet så nå i mål?   - Vi vil ud i landet og vise flaget. Og det er lige meget, om det så er Hvide Sande, Thisted eller Maribo, fortæller Uffe Elbæk.   Han skal i den kommende tid på en busturné i de egne af landet, som ser ind i en fremtid med "afvikling frem for en udvikling".   - Hvis vi skal lykkes med seriøst at gennemføre en bæredygtig omstilling, så skal hele Danmark involveres.   Alternativet har fået kritik for at have et mangelfuldt partiprogram. Blandt andet har man endnu ikke besluttet, hvordan man forholder sig til den verserende diskussion om indkøb af nye kampfly til det danske forsvar. Alternativet forsvarer sig med, at partiet alligevel vil være i stand til at rykke hurtigt, hvis der er hurtige beslutninger, der skal tages i folketingssalen.   Spørgsmål: Betyder det, at I allerede har noget i baglommen, eller vil I simpelthen bare formulere en holdning hurtigt, hvis det bliver aktuelt?   - Vi vil gå med vores mavefornemmelse. Når man sætter sig i salen og skal stemme, har man altid en fornemmelse for, hvad man vil stemme, lyder det fra Uffe Elbæk.    /ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.