Det er i hvert fald de erfaringer, man har hos FriSe og Socialt Udviklingscenter SUS, der står bag det nye projekt ’Kom videre mand’, som kører 10 forskellige steder på Sjælland. Her tager frivillige fat om de problematikker, der følger med, når jobbet ryger – og på en måde, der er generelt er tilpasset mænd.
- Vores erfaring er, at det oftest kun er kvinder, der deltager i selvhjælpsgrupper. Hvis de har et problem, er de også gode til at snakke med andre kvinder om det, det gør mænd ikke i samme grad, siger Cathrine Sort, der er projektleder på 'Kom Videre Mand' til Avisen.dk.
Og netop det er mandeforsker og chefpsykolog ved Rigshospitalet Svend Aage Madsen enig i.
- Det er et velkendt forhold, som vi ser i alle sammenhænge, hvor det handler om at få og bruge hjælp. Det gælder brug af den praktiserende læge, psykologhjælp, rehabilitering og alle andre former for tilbud. En del af årsagen er, at mænd helst ikke vil se noget som et 'problem'. Og hvis de endelig gør det, så er det første, de tænker, at det må de klare selv, siger Svend Aage Madsen til Avisen.dk og tilføjer:
- Mænd har generelt sværere ved at håndtere arbejdsløshed.
Forud for projektet er der lavet en række undersøgelser for at finde ud af, hvad mænd kræver af sådanne grupper. Når mændene mødes en gang om ugen i de otte uger, som hvert projekt kører, er der derfor faste temaer, som de arbejder ud fra.
- Blandt andet snakker man om, hvor man har oplevet udfordringer, hvad man kan, og hvad man gerne vil rent arbejdsmæssigt. Målet er jo også at få en slags afklaring, siger Cathrine Sort og tilføjer:
- Alfa og omega er dog, at der ikke er nogen kvinder. Selv de ledere, der fører deltagerne igennem de enkelte møder, er mænd. Sådanne miljøer har mændene brug for, tilføjer hun.
Projektet kører i hele 2015 og er gratis at deltage i. Pengene til projektet kommer fra en bevilling fra Socialministeriet, skriver Avisen.dk.