En mørk og våd novemberaften skulle blive det første store lavpunkt for Dansk Folkeparti i dansk politik.
Det er dommen i landets aviser, der har analyseret resultaterne fra valgene i landets 98 kommuner.
- Valgets helt store overraskelse er, at Dansk Folkeparti er gået tilbage. Det havde ingen set komme, og partiet havde da også sat som officielt mål at gå frem på den samlede landspolitiske procentsats.
- Det mål turde DF’erne godt sætte sig, skriver Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen.
Alle historier om KV/RV17 resultater
Vi har samlet alle historier om valgresultaterne på denne temaside.
Men målet holdt ikke, og DF måtte sande, at de ikke kunne indløse gyldne kæder i landets kommuner, som procentsatserne svandt ind i løbet af aftenen.
En erkendelse som Gjertsen dog bemærker, at partiformanden, Kristian Thulesen Dahl, ikke lod sig konfrontere med.
- Gruppeformand Peter Skaarup tog sig af pressens kritiske spørgsmål, mens formanden holdt sig ude af rampelyset.
Politiken noterer sig, at tilbagegangen står endnu mere klart, når man samtidig ser på den kommunale fremgang til De Konservative, som valget har budt på.
- DF gik tilbage. For første gang i partiets historie. Og måske værre endda, Konservatives Søren Pape Poulsen er igen formelt større end Kristian Thulesen Dahl, hvis man måler lokalt.
- Nuvel. Det er marginaler, det handler om, men sådan noget holder man øje med på Christiansborg, skriver politisk redaktør Anders Bæksgaard.
Inden valget spekulerede flere analytikere i, om alliancer med DF og S kunne hjælpe DF i kommunalvalget. Men den tese er slået fejl, lyder det fra Bæksgaard.
- Måske lige på nær Faaborg-Midtfyn, hvor DF omvendt har hjulpet en socialdemokrat til posten, skriver han.
Men hvem blev vinderne så?
Ud over en generel fremgang til Socialdemokratiet, er det bykongerne, der har kunnet læne sig veltilfreds tilbage efter de lange knives nat.
Det mener DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.
Han nævner Frederikshavn, med den siddende borgmester Birgit S. Hansen. Samt den socialdemokratiske borgmester Joy Mogensen fra Roskilde og den konservative borgmester i Gentofte som eksempler på nattens vindere.
- Det kunne tyde på, at borgerne mange steder synes, at deres kommuner er i en god gænge og ikke er interesserede i at eksperimentere ved at vælge en ny borgmester, siger Jens Ringberg.
/ritzau/