En 64-årig kvinde, der er mistænkt for svindel til 111 millioner kroner, kunne måske være stoppet for længe siden.
Desuden viser den foreløbige efterforskning, at svindlen kan været begyndt allerede i 1997 og ikke som hidtil troet i 2002.
Det skriver Statsadvokaten for Særlig International og Økonomisk Kriminalitet (Søik), i daglig tale Bagmandspolitiet, i en pressemeddelelse.
I 2012 fejlbehandlede Bagmandspolitiet en underretning om, at en ansat i Socialstyrelsen havde overført millionbeløb til sig selv.
Nyhedsbrev 2
100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste?
Det er gratis
Søk, som var Bagmandspolitiets officielle navn dengang, blev allerede for seks år siden advaret om, at der var foretaget en række mistænkelige transaktioner fra en konto i Social- og Integrationsministeriet til konti, der tilhører den hovedmistænkte.
Det oplyser chefen for Søik, statsadvokat Morten Niels Jakobsen.
Bagmandspolitiet efterforskede ikke sagen om de mistænkelige overførsler, men nøjedes med at underrette Skat som en sag om mulig skattesnyd.
- Jeg kan frygte, at den hovedmistænkte dermed fik mulighed for at kunne fortsætte den formodede svindel, der måske kunne have været stoppet på et tidligere tidspunkt, udtaler Morten Niels Jakobsen.
- Det kan jeg af gode grunde ikke vide noget om, men jeg kan helt nøgternt konstatere, at der var tale om en fejl, da advarslen ikke blev efterforsket til bunds.
Presseansvarlig i Skattestyrelsen Rikke Madsen oplyser, at på grund af den udvidede tavshedspligt kan styrelsen ikke oplyse, hvad det daværende Skat gjorde med oplysningerne fra SØK.
Advarslen fra 2012 om mistænkelige kontooverførsler drejer sig om i alt fem millioner kroner, som blev overført til den hovedmistænktes privatkonto og en erhvervskonto til et stutteri, som den 64-årige er indehaver af.
Siden den overhørte advarsel forsvandt i omegnen af 28 millioner kroner af de i alt cirka 111 millioner kroner fra Socialstyrelsen.
Læs om skandalerne
Vi samler historier om skandaler og sager på tagget "skandaler". Interesseret i at lære og mindes, så klik her.
Samtidig har efterforskningen som nævnt vist, at svindlen tilsyneladende har stået på i længere tid, end man hidtil har troet.
- Vores efterforskning tyder på, at den mistænkte har svindlet i en længere årrække end først antaget. Nemlig helt tilbage til 1997. Det betyder også, at vi forventer, det samlede beløb kan blive højere end 111 millioner kroner, udtaler Morten Niels Jakobsen.
FAKTA: Beløb i svindelsag om 111 millioner ventes at stige Bagmandspolitiet er også kendt som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik).Efter gennemgangen er en række nye oplysninger i sagen blevet offentliggjort.
Her er et overblik:
* Bagmandspolitiet blev advaret om mistænkelige kontooverførsler til den 64-årige hovedmistænkte kvinde allerede i oktober 2012. Oplysningerne blev ikke efterforsket hos bagmandspolitiet, men alene oversendt til SKAT som en sag om mulig skatteunddragelse.
* Det var ifølge Søik-ledelsen en fejl.
* Advarslen fra 2012 om mistænkelige kontooverførsler drejer sig om i alt 5 millioner kroner. De blev overført til den hovedmistænktes privatkonto og en erhvervskonto til et stutteri, som den 64-årige er indehaver af.
* Søik venter derfor, at svindelbeløbet, som tidligere har været estimeret til 111 millioner kroner, stiger.
* Den hovedmistænkte 64-årige kvinde sættes nu i forbindelse med svindel helt tilbage til 1997. Tidligere mente man, at der var blevet svindlet i perioden 2002 til 2018.
* Søik har fundet to underretninger om mistænkelige pengeoverførsler i september 2014 og august 2016, som vedrører andre personer end den hovedmistænkte. Disse underretninger indgår nu i den videre efterforskning.
* Pengene er taget fra blandt andet satspuljemidler, der er øremærket til udsatte grupper.
* En medarbejder i Socialstyrelsen er politianmeldt samt bortvist, og ministeriet har begæret hende konkurs. Bagmandspolitiet har efterlyst den 64-årige kvinde internationalt.
* Kvinden var ikke at finde på arbejdspladsen, da myndighederne forsøgte at få fat i hende.
* Kvinden beskrives som medarbejder i Socialstyrelsen. Den 64-årige havde været ansat i omkring 40 år, arbejdet i tilskudsadministrationen og bliver betegnet som "superbruger".
* Foruden den 64-årige kvinde er to kvinder og en mand sigtet i sagen, hvor der er nedlagt navneforbud.
* Bagmandspolitiet har tidligere beskrevet den mistænkte svindel som "disciplineret og systematisk".
* Svindlen skulle blandt andet være foregået ved, at kvinden har overført midler øremærket til udsatte grupper direkte til sig selv.
* En række undersøgelser er i gang for at finde ud af, hvordan svindlen kunne foregå, og hvordan lignende svindel kan undgås.
* Der er således startet en strafferetlig efterforskning, et civilt søgsmål, en ekstern undersøgelse af omfang og metode, en ekstern undersøgelse af ansvar og en intern undersøgelse i Socialstyrelsen, der skal sørge for, at lignende svindel ikke kan ske igen.
Kilder: Søik, Børne- og Socialministeriet og TV2 Fyn.
/ritzau/