Bandidos-donation fik reklame og skaber ballade: Kræftens Bekæmpelse beholder pengene

Velfærd

07/11/2017 11:18

Nick Allentoft

Kræftens Bekæmpelse blåstempler kriminelle aktiviteter, når de tager mod penge fra rockergruppen Bandidos, mener flere politikere. Men pengene bliver ikke betalt tilbage, siger Kræftens Bekæmpelse.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er faldet flere medlemmer af Folketinget for brystet, at Kræftens Bekæmpelse i forbindelse med det stort opsatte show "Knæk Cancer" på TV2 modtog en donation på 50.000 kroner fra rockerklubben Bandidos.

Det blåstempler rockernes kriminelle aktiviteter, mener blandt andre formanden for Folketingets retsudvalg, Dansk Folkepartis Peter Skaarup. Derfor bør Kræftens Bekæmpelse sende pengene tilbage.

”Det er selvfølgelig penge, der vil gøre god gavn hos kræftramte. Men man kommer til at blåstemple nogle kriminelle aktiviteter, hvis man tager penge fra kriminelle. Det synes jeg ikke, man skal gøre. På den måde kan man sige, at man skal ikke tage penge fra alle og enhver for at gavne gode formål,” siger Peter Skaarup.

Under indsamlingsshowet "Knæk Cancer" 29. oktober på TV2 rullede Bandidos’ navn over skærmen som en af bidragsyderne med en donation på 50.000 kroner. En donation, Kræftens Bekæmpelse accepterede og tog imod.

Men organisationen burde i stedet sende pengene retur, mener Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

”Bandidos er en forening, der i udpræget grad består af kriminelle medlemmer, og det, synes jeg sådan set, siger alt. Havde jeg stået for kassen i Kræftens Bekæmpelse, så havde jeg nu sagt nej tak til det beløb,” siger Preben Bang Henriksen, der ligesom Peter Skaarup mener, at Kræftens Bekæmpelse blåstempler Bandidos.

Samme holdning har Enhedslistens Retsordfører, Rune Lund. Han mener, at Kræftens Bekæmpelses troværdighed ville blive styrket, hvis pengene røg tilbage.

”Det handler jo om, at vi har at gøre med organiserede kriminelle, som er dybt involveret i menneskehandel, prostitution, våbenkriminalitet, momssvindel og mange andre ting, som er dybt skadelige for Danmark. Hvis der er risiko for, at nogle af de penge, som er fremkommet ved hjælp af kriminalitet, kan ende i sådan en indsamling, så er det alene jo grund nok til at sige, at de penge siger vi nej tak til og sender pænt tilbage,” siger Rune Lund.

Og der er tale om penge fra en rockerklub, hvis medlemmer i store træk begår kriminelle handlinger, siger chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, Michael Kjeldgaard, som dog ikke vil forholde sig til den konkrete donation.

”De her grupperinger begår en del kriminalitet. En del af det er personfarlig kriminalitet, men der er også en stor del, der er berigelseskriminalitet. Det kan være narkotika, det kan være dopingmidler og berigelse i forbindelse med indbrud og organisering af hæleri”, siger Michael Kjeldgaard til Radio24syv

Men kritikken preller af på administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen, der afviser at betale pengene tilbage.

”Vi blåstempler sådan set ikke Bandidos. Vi har taget imod pengene, men det ikke det samme som at blåstemple dem,” siger Leif Vestergaard Pedersen til Radio24syv og understreger, at det havde set anderledes ud, hvis Bandidos var en forbudt organisation.

”Vi tager ikke imod pengene, fordi vi anerkender Bandidos, eller har respekt for dem, men vi tror på, at deres penge kan gøre godt. Hvor vil pengene gør bedst gavn? Tilbage i klubhuset hos Bandidos eller hos en forskergruppe i Aarhus?"

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.