Patienter skal ikke tildeles behandling efter uddannelse, de skal have den hjælp, de har brug for.
Sådan lyder kritikken fra Venstre og De Konservative, efter at sundhedsminister Nick Hækkerups (S) har foreslået, at bekæmpe ulighed i sundhed ved at bruge flere ressourcer på kortuddannede.
- Vi anerkender ikke den systemtankegang, med at man per definition er svag, fordi man ikke har en uddannelse, eller at man per definition er stærk, fordi man har taget en uddannelse, siger Venstre sundhedsordfører, Sophie Løhde.
Regeringen vil bruge flere ressourcer på kontrol og vejledning til gruppen af kortuddannede. Til gengæld må gruppen af højtuddannede klare sig med mindre hjælp.
Læs også: Rød blok: Lighed i sundhed kræver ulighed i behandling
Udmelding kommer efter offentliggørelse af en rapport, som endnu en gang dokumenterer, at der er en sammenhæng mellem uddannelse og helbred.
Rapporten viser blandt andet, at kortuddannede har dobbelt så stor risiko for at få diabetes som højtuddannede.
Man kan altid blive bedre, men allerede i dag prioriterer man, lyder det fra De Konservatives sundhedsordfører, Mai Mercado.
- Men man prioriterer ikke efter, om man er i en eller anden kasse. Man kan jo sagtens være ufaglært, ressourcestærk og sund, siger hun.
- Jeg er bekymret for, at det kommer til at gå ud over de ressourcestærke, for der kan jo sagtens være højtuddannede, der har brug for hjælp, siger Mai Mercado.
Også resten af blå blok afviser forslaget. Dansk Folkeparti er imod at opdele patienter efter uddannelse, mens Liberal Alliance mener, at det er uretfærdigt, at de, der betaler mest i skat, skal have mindst hjælp.
Ministeren vil diskutere konkrete tiltag med sundhedssektorens organisationer.
Lægerne og sygeplejerskerne bakker grundlæggende op, men understreger at behovet for behandling ikke nødvendigvis afgøres af uddannelse.
/ritzau/