En tidlig julefred sænker sig over striden om boligydelsen til landets pensionister.
Tirsdag besluttede regeringen og de andre borgerlige partier at droppe den aftalte ændring af boligydelsen indtil videre.
De vil se på den igen til foråret, lød meldingen fra Finansministeriet.
- Set i lyset af debatten og de mange spørgsmål, der er blevet rejst, har vi i fællesskab besluttet, at den bedste løsning her og nu er, at vi i ro og mag ser på spørgsmålet igen i det nye år, erklærede finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en pressemeddelelse.
- Det er et særdeles kompliceret område, og derfor er det vigtigt, at vi tager os den fornødne tid, tilføjede han.
Aftalepartierne får dermed en finansieringsopgave i det nye år.
Ændringen af boligydelsen havde indbragt 90 millioner kroner, som nu får karakter af en "negativ budgetregulering" i næste års finanslov.
Boligydelsen har været et stort stridspunkt i den forgangne uge, hvor især Dansk Folkeparti har fået kritik for den planlagte besparelse. Ifølge kritikere ville den ramme op til 175.000 pensionister.
Læs også: Udbetaling Danmark var allerede igang: 325.000 får alligevel reguleret boligydelse
Partiet afviste i første omgang, at ændringen ville betyde noget for pensionister med en årsindkomst under 150.000 kroner. Men siden har partiet indrømmet, at det ikke passer.
Dansk Folkeparti havde ifølge eget udsagn fået finansministerens ord for, at besparelsen ikke vil ramme denne gruppe.
Derfor var det en tilfreds DF-formand, der tirsdag aften kunne sige, at han synes, at det er "en god aftale".
- Jeg har hele sidste uge sagt, at vi måtte kigge på tingene igen og finde en anden løsning, og det har vi gjort, sagde Kristian Thulesen Dahl til TV2 News.
- Nu bliver der lavet et grundigt regnearbejde, og vi får tid til at kigge på tingene igen. Og de ældre behøver ikke frygte, at der kommer noget snigende som en tyv om natten, tilføjede Thulesen Dahl, der også afviste de kritikere, som har beskyldt DF for at bryde sine valgløfter ved at ramme de ældre på pengepungen.
- Vi har indgået en aftale, der indeholdt en tidsel. Sådan er vilkårene, når man forhandler. Men vi gjorde det på den betingelse, at det ikke gik ud over de svageste ældre, og det får vi nu mulighed for at sikre, sagde han.
Det er ikke alle, der er imponeret over forløbet eller Dansk Folkepartis ageren i sagen.
- Der er totalt kaos i blå blok. Det er jo ikke sådan, at man har aflyst besparelsen, og derfor lever pensionisterne i uvished indtil da, siger Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht til Ritzau.
- Det betyder, at man står over for at vedtage en finanslov med et ufinansieret element, sagde ordføreren, der også hæfter sig ved, at det ikke har været gratis for regeringen at genåbne aftalen.
- De har måttet betale en høj pris i form af yderligere skattelettelser for at få den åbnet igen. Det virker som et utroligt dårligt bytte.
På foranledning af Liberal Alliance skal partierne drøfte størrelsen af udligningsskatten på pensioner frem mod 2020, mens De Konservative har ønsket en snak om at gøre affaldsgebyret for virksomheder til en tilvalgsordning.
/ritzau/