Danske boligejere skal sammenlagt have omkring ni milliarder kroner tilbage fra Skat, lyder vurderingen i Finansministeriet. Tilbagebetalingen sker, fordi boligejerne på grund af for høje ejendomsvurderinger har betalt for meget i ejendomsskat.
Det endelige tal ventes ifølge Ritzaus oplysninger om kort tid at blive præsenteret sammen med regeringens udspil til et nyt system for ejendomsvurderinger.
Pengene til at dække udgiften er allerede afsat i regeringens 2025-plan. Det sker som del af en såkaldt tryghedspakke til boligejerne. Pakken er på sammenlagt 24 milliarder kroner.
Af regeringens 2025-plan fremgår det, at beløbet er syv milliarder kroner "efter tilbageløb".
Det vil sige, at de syv milliarder kroner er de penge, som staten sammenlagt mister, når man tager højde for, at boligejerne vil sende indtægter tilbage til statskassen i form af moms.
Men det beløb, som boligejerne får, er altså omkring ni milliarder kroner, lyder vurderingen.
Af 2025-planen fremgår det, at regeringen afsætter 24 milliarder kroner frem mod 2025 til "tryghed for boligejerne".
Pengene skal dels gå til tilbagebetaling til de boligejere, der historisk har betalt for meget i ejendomsskat på grund af forkerte vurderinger.
Og dels skal de sikre "tryghed for boligejerne" ved overgangen til det nye ejendomsvurderingssystem, der er på vej.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har lagt op til, at staten samlet set hverken skal kræve mere eller mindre ind i ejendomsskatter som følge af det nye vurderingssystem. Regnestykket skal gå i nul.
- Jeg har ikke nogen ambition om at gå hårdt til boligejerne, sagde Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med præsentationen af planen.
Det nye vurderingssystem ventes dog at betyde, at nogen boligejere kommer til at betale mere end i dag, mens andre kommer til at slippe billigere.
FAKTA: Sagen om de fejlagtige ejendomsvurderinger
Her er et overblik over sagen om de fejlagtige ejendomsvurderinger:
* I august 2013 udsender Rigsrevisionen en beretning. Den kritiserer, at Skats vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke stemmer overens med de priser, som husene blev handlet til.
* Rigsrevisionen kritiserer også, at Skatteministeriet har været vidende om problemer med ejendomsvurderingerne siden 2007 uden at gribe ind.
* Regeringen suspenderer arbejdet med ejendomsvurderinger for 2013 og nedsætter ekspertudvalg til at se på et nyt system.
* I september 2014 kommer ekspertudvalget med Peter Engberg Jensen i spidsen med deres forslag til et nyt system, der skal bygge på objektive data og kriterier.
* Peter Engberg Jensen konkluderer dog samtidig, at der altid vil være usikkerhed forbundet med ejendomsvurderingerne. På baggrund af rapporten arbejder regeringen med et udspil til et nyt system.
* Indtil et nyt system er på plads, er vurderingerne blevet fastfrosset på niveauet fra 2011.
* Det nye system for ejendomsvurderinger er blevet udskudt flere gange. Forhandlingerne ventes nu at gå gang i gang, når skatteministeren om kort tid præsenterer regeringens bud på en model.
/ritzau/