Folketinget skal i den kommende samling behandle et borgerforslag, som kort sagt går ud på, at man aktivt skal framelde sig, hvis man ikke ønsker at være donor.
Prøv DenOffentlige 2
DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur.
Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.
- Vi kan se, at vi ikke er for gode til at melde os som organdonorer i Danmark, siger Lasse Heidelbach, der er sekretariatschef for patientforeningen Organdonation - ja tak!
Han påpeger, at kun 22 procent af danskerne er tilmeldt donorregistret. Mens 90 procent går ind for organdonation.
- De sidste 20 år er det ikke lykkedes at få så mange til at tage stilling til organdonation. Derfor foreslår vi, at man indfører formodet samtykke, ligesom man har gjort i 25 andre lande.
32 danskere dør hvert år, mens de venter på et organ, oplyser Lasse Heidelbach.
Hvis flere var tilmeldt i donorregistret, ville der være flere organer til rådighed, er rationalet bag forslaget. Hvor mange flere er svært at sige. I Spanien er der 48 organdonorer per million indbyggere. Mens det tilsvarende tal i Danmark nu er 15-17.
- Vi skal indføre formodet samtykke på en human og menneskelig måde, siger han.
Foreningen skønner, at man vil kunne opnå fem ekstra danske donorer om året. En donor redder i gennemsnit 3,5 liv. Det vil altså sige 17,5 liv om året.
- Der skal ikke så meget til, for at vi kan rykke noget, siger Lasse Heidelbach.
Foreningen har ikke nogen fornemmelse af, hvor stor opbakning forslaget vil have i Folketinget. Etisk Råd har afvist det flere gange.
V og S klar til debatten
Borgerforslaget, der med 50.000 underskrifter nu skal behandles i Folketinget, bliver åbent modtaget af S og V, selvom de to partier aktuelt vil bevare den nuværende ordning. Det fortæller de to partiers sundhedsordførere, Flemming Møller Mortensen (S) og Jane Heitmann (V).
- Vi drøfter løbende i Venstres folketingsgruppe gode argumenter for og imod, siger Jane Heitmann og tilføjer.
- Nu er et flertal i gruppens holdning, at vi støtter op om ordningen, som den er nu. Men det er klart, at sådan et forslag her vil give anledning til fornyet drøftelse.
Den socialdemokratiske sundhedsordfører vil også tage det etiske spørgsmål op på ny i partiets folketingsgruppe. Han fortæller, at partiet er klar til at se på nye muligheder, hvis ikke der kommer flere donorer.
- Vi har syntes, at det var rigtigt, at den enkelte borger gør op med sig selv, om man vil være organdonor eller ej. Det giver det stærkeste udgangspunkt, for at man træffer den rigtige og velovervejede beslutning. Det her borgerforslags mange stemmer må gøre, at vi i ordførerkredsen tager en fornyet drøftelse og vurdering af, hvor tæt vi er på at være nået i mål i forhold til at have organer nok, siger Flemming Møller Mortensen.
I Dansk Folkeparti hilser man diskussionen af spørgsmålet velkommen, men sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) står fast på, at partiet ikke støtter forslaget.
- Vi er imod formodet samtykke, fordi vi mener, at det er etisk forkert, at man tager noget fra nogle mennesker, som ikke selv har givet tilladelse til det. Vi er også bange for, at det vil have den negative konsekvens, at folk framelder sig i stedet for, og pårørende siger fra, når de står i situationen, siger hun.
Radikale siger ja - Etisk Råd siger nej
Mennesker risikerer at dø, mens de venter på et organ, siger De Radikales Lotte Rod, som selv er organdonor.
De Radikale bakker som eneste parti i Folketinget op om et borgerslag, der handler om, at alle borgere automatisk skal være tilmeldt som organdonorer, når de fylder 18 år.
- Der er stadig mennesker, som står på venteliste, og man risikere enten at blive mere syg, mens man venter, eller i værste fald at dø, mens man venter på et organ. Men vi ved, at der er rigtig mange mennesker, som faktisk gerne vil være organdonor, men bare ikke lige får gjort noget ved det, siger Lotte Rod.
Ifølge DR er Enhedslisten også imod, mens Alternativet og SF endnu ikke har taget stilling.
14 af 17 medlemmer af Etisk Råd anbefaler at beholde den nuværende ordning.
Blandt andet med begrundelsen, at det vil være en krænkelse af den afdødes autonomi og integritet, hvis ikke der er indhentet samtykke.
Lotte Rod forstår argumentet, men tilføjer:
- Det er også derfor, at der er en mulighed for at sige nej.
Hun anerkender, at der kan opstå dilemmaer. For ligesom der kan være folk, som ikke er gode til at melde sig som organdonor, så kan det omvendte også være tilfældet. Altså at der er folk, som ikke får meldt fra.
- Derfor er det bare så vigtigt, at folk tager stilling, siger hun.¨
FAKTA: Flertal i Etisk Råd er imod automatisk organdonation
Kun 3 ud af 17 i Det Etiske Råd støtter automatisk organdonation, hvor borgere selv skal framelde sig.
Politikerne i Folketinget skal snart tage stilling til, om danske borgere automatisk skal være tilmeldt som organdonorer, når de fylder 18 år.
Et borgerforslag om såkaldt "formodet samtykke" har nemlig samlet de nødvendige 50.000 underskrifter, der betyder, at forslaget vil blive stillet som beslutningsforslag i Folketinget.
Tidligere har Etisk Råd behandlet det spørgsmål. Her kan du se, hvad medlemmerne mener:
* 14 ud af 17 medlemmer af Det Etiske Råd anbefaler at beholde den nuværende ordning, hvor borgere aktivt skal tilmelde som organdonorer.
Efter medlemmernes opfattelse har man som menneske et retmæssigt ejerskab til sin krop:
- Heri ligger også retten til at beslutte og tilkendegive direkte, hvad der skal og må ske med kroppen eller retten til at være i tvivl om samme. Derfor er det en krænkelse af den afdødes autonomi og integritet at foretage transplantation, hvis der ikke er indhentet samtykke til dette, lyder det.
* De sidste tre ud af 17 medlemmer af Det Etiske Råd anbefaler, at der indføres formodet samtykke til donation. Det er det, som borgerforslaget vil have politikerne til at tage stilling til.
Medlemmerne er for den model, fordi det må forventes at føre til flere transplantationer end i dag:
- Efter disse medlemmers vurdering vil en ordning med formodet samtykke således redde liv og bidrage til en væsentlig forøgelse af mange personers livskvalitet. Og da enhver skal gives mulighed for at framelde sig som organdonor, mener mindretallet ikke, at en sådan ordning krænker borgernes autonomi, lyder det.
Kilder: Det Etiske Råd, udtalelse fra juni 2017.