Borgmestre gør klar til vandmasser

Bæredygtighed

26/10/2014 08:04

Nick Allentoft

Kyststrækninger og havnebyer vil i fremtiden blive oversvømmet langt hyppigere. Det konkluderer en rapport fra Miljøministeriet lørdag.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Kældre, veje og togskinner vil i fremtiden hyppigt blive oversvømmet af vandmasser, der vælter ned fra himlen og ind fra havet. 

Det konkluderer en ny rapport fra Miljøministeriet, som giver et overblik over, hvad klimaforandringerne vil komme til at betyde for Danmark. 

I Ringkøbing-Skjern fik man allerede øjnene op for, hvad fremtiden kan bringe for lokalsamfundet, da området blev ramt af et kraft skybrud i september. 

- Vi er nok blevet taget lidt på sengen. Vi har tænkt, at vi kunne håndtere det stille og roligt hen ad vejen. Vi har ikke været forberedt på så kraftige tilfælde, siger Ole Kamp (V), formanden for teknik- og miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune. 

En sø og flere åer gik over deres bredder, og fire broer blev skyllet væk, ligesom flere veje måtte lukkes. Boligområder blev oversvømmet ligesom blandt andet en idrætshal, et plejecenter og en fabrik.

- Skaderne er udbedret nu, men det kom bag os, at der kunne komme så meget vand på så kort tid, og at det kunne ske så tæt på Vesterhavet. Det var lidt af en øjenåbner for os, siger Ole Kamp. 

I Esbjerg er man vant til oversvømmelser, men vejret er blevet mere ekstremt de seneste år, siger borgmester Johnny Søtrup (V). 

- Vi er vant til med jævnlig frekvens at få vores havneområde oversvømmet. Nu ser det ud til, at det bliver lidt hyppigere. Det skal vi nok regne ind i vores planlægning og økonomi, siger han. 

Ved næste århundredskifte vil Esbjerg hvert femte år få en vandstand mere end fire meter over normalen, forudsiger rapporten. Hidtil har vandet kun stået så højt hvert 100. år.

I fremtiden vil en kombination af hyppigere skybrud og højere havniveau føre til markant øget risiko for oversvømmelser i hele landet. Frem mod 2100 vil vandstanden omkring Danmark stige med 70-80 centimeter.

Rapporten er skræmmende læsning, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i en pressemeddelelse. 

- Vi er i fuld gang med at forebygge mod oversvømmelser fra skybrud, som dem der i løbet af de sidste måneder har ramt nordjyder, vestjyder og københavnere, siger hun.

Selvom han endnu ikke har overblik over, hvor meget kommunen skal bruge på at sikre Esbjerg mod vandmasserne, efterlyser Johnny Søtrup hjælp. 

- Vi har diger langs med Vadehavet, og der er ingen tvivl om, at de også vil blive udsat for større pres. Hvis store dele af de danske kyststrækninger i den grad bliver udsat for angreb, er der ingen tvivl om, at det er mere, end den enkelte kommune kan løse alene, siger han.

Også fra København, som planlægger at beskytte byen med to enorme diger, beder miljøborgmester Morten Kabell (EL) om støtte fra regeringen. 

- Samlet set taler vi kystsikring i København for mange, mange penge, siger han. 

Mange steder står borgere med boliger ud til kysten selv med ansvaret for at dække omkostninger til digerne. Det er ikke retfærdigt, mener Morten Kabell. 

- Kan man pålægge en, der tilfældigvis bor ved Amagerstrand, at vedkommende skal betale for, at metroen ikke skal oversvømmes? Vi har en finansieringsudfordring, siger han. 

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.