Fonden, der fik Cheminova i gave for 70 år siden, er i gang med at sælge virksomheden, der laver sprøjtemidler.
Men de 865 danske medarbejdere på Cheminova mener ikke, universitetet kan forlade udkantsdanmark uden at sige tak for milliarderne til både medarbejderne og lokalområdet.
De forlanger 102 milioner af de 3,4 milliarder kroner, som Aarhus Universitets Forskningsfond forventes at få ud af salget. Pengene skal gå til en udviklingsfond til erhvervslivet og til fordeling mellem medarbejderne.
”Jeg synes ikke bare, at de skal have lov at smutte ud af bagdøren med 3,4 milliarder og lade os i stikken her,” siger Gunnar Krarup Andersen,der er fællestillidsmand på Cheminova til Avisen.dk.
I 1944 fik Aarhus Universitets Forskningsfond Cheminova foræret af kemiingeniør og iværksætter Gunnar Andreasen. Han mente, at den var bedre sikret i fondseje.
Nu ligger Cheminova i et holdingselskab ved navn Auriga med fonden som hovedaktionær. I sommer meldte Auriga, at man overvejer at sælge Cheminova og forhandler med adskillige interesserede købere.
Gunnar Krarup Andersen peger på, at Cheminovas og Harboøres historie hænger tæt sammen. Dels på grund af 30 års omfattende og ødelæggende forurening, som ikke er ryddet endeligt op efter endnu.
Dels fordi Gunnar Andreasen brændte for at udvikle lokalområdet. Han startede Vestjyllands Erhvervsråd, og byggede en ny bydel i Harboøre med huse til medarbejderne.
Det er den fælles historie, som medarbejdere nu mener, forpligter Aarhus Universitets Forskningsfond til at dele.
Fællestillidsmanden stiller spørgsmålstegn ved, at fonden overhovedet vil sælge Cheminova.
”Er det moralsk helt i orden, at Universitet sælger? Det er ingen tvivl om, at det var Gunnar Andreasen ønske at universitetet skulle eje hans virksomhed. Frem for at de sender den i kløerne på en kapitalfond,” siger fællestillidsmanden Gunnar Krarup Andersen til Avisen.dk.
Med gaven i 1944 fulgte et pålæg fra Gunnar Andreasen om, at hvis forskningsfonden trak penge ud af Cheminova, skulle medarbejderne have ligeså meget i bonus.
Hvis det havde stået ved magt endnu, havde medarbejdere haft ret til halvdelen af de 3,4 milliarder ved et salg. Men i 1986 blev det ændret af fonden. Medarbejdere får 4,3 procent om året af et eventuelt overskud. Ikke en krone ved salg.
Men der bliver ikke penge til store julegaver i Lemvig Kommune, hvis det står til Aarhus Universitets Forskningsfond. Direktør Jørgen Lang siger, at det ikke er muligt, at dele ud til medarbejderne og en erhvervsfond.
”Ifølge fundatsen må fonden kun uddele penge til forskning på Aarhus Universitet,” siger han til Avisen.dk.
Jørgen Lang vil ikke kommentere på et salg af Cheminova.
Auriga ønsker hverken at kommentere det eller et eventuelt salg, siger underdiektør Lars-Erik Kruse Pedersen til Avisen.dk.