Det går bedre for dansk økonomi, men det får på ingen måde finansminister Bjarne Corydon (S) til at love mild gaveregn over landets kommuner, når han mandag mødes med de kommunale forhandlere fra KL.
I fællesskab skal finansministeren og kommunerne finde frem til rammerne for økonomien det kommende år, og Corydon er ikke i tvivl om, hvad regeringen går efter.
- Det handler om at få drøftet, hvordan man i fællesskab får endnu mere for de penge, man bruger. Det er der et potentiale for, og det skulle vi gerne komme videre med i de her forhandlinger, siger Bjarne Corydon til Ritzau før forhandlingerne.
- Vi mener, det er en naturlig forpligtelse, at man år for år sætter sig det mål, at man kan gøre det endnu bedre for de penge, man bruger på velfærden.
Budgetaftale 2016
Læs flere artikler vedrørende budgetforhandlingerne mellem KL, Regionerne og Regeringen her.
Kommunerne har forud for forhandlingerne blandt andet peget på, at der mangler penge til indsatsen over for flygtninge, efter at kommunerne fra årsskiftet ikke længere vil modtage 50 procent af kontanthjælpsbeløbet tilbagebetalt, men kun 20 procent.
Det ønske har finansministeren forståelse for, men han påpeger, at kommunerne grundlæggende er glade for, at refusionen er blevet ændret.
- Vi har netop gennemført en reform, som skal sikre, at kommunerne har en større tilskyndelse til at få folk i arbejde, uanset hvor de kommer fra, siger Bjarne Corydon.
Han tilføjer, at der er basis for "en ordentlig dialog" om emnet.
Også kommunernes ønske om at lempe planloven, er finansministeren åben over for.
Men noget, der ikke bliver lempet, er den budgetlov, som Folketinget vedtog i 2012. De sanktioner, som kommunerne bliver pålagt, hvis de overskrider deres budgetter, er blevet beskyldt for at være årsag til, at kommunerne bliver for sparsommelige.
Men det er efter finansministerens mening det mindste af to onder.
- Det er til enhver tid bedre at underskride end at overskride sit budget, selvom det bedste selvfølgelig er at ramme plet.
- Den budgetlov, vi har fået vedtaget, så vi ikke overskrider vores budgetter systematisk, er en del af forklaringen på, at vi har fået landet økonomisk på fode, fastslår Bjarne Corydon.