Dagpenge: S skifter holdning, R fastholder mens V er afventende

Politik

08/10/2015 20:01

Nick Allentoft

Socialdemokraterne har skiftet holdning i dagpengespørgsmålet, men så langt er Venstre ikke.
Venstre holder i udgangspunktet fast i partiets holdning til et nyt dagpengesystem, skriver politisk ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, i en sms til Ritzau.

Dagpengereform

Læs mere om dagpenge-spøgelset og forsøgene på at finde en bæredygtig løsning i vores særlige tema-sektion lige her. 

Meldingen kommer, efter at Socialdemokraterne har skiftet holdning og nu siger, at et nyt dagpengesystem godt må koste flere penge. Venstres holdning er, at det ikke må blive et dyrere system end i dag.

  - Dagpengekommissionen kommer snart med sin rapport. Vi har hele tiden ønsket, at kommissionen skal have arbejdsro. Det skal den fortsat. Udgangspunktet for Venstre er det, som partierne var enige om, da kommissionen blev nedsat, skriver Jakob Ellemann-Jensen i sin sms.   Det var S-formand Mette Frederiksen, som i forbindelse med Folketingets åbningsdebat tidligere torsdag sagde, at Socialdemokraterne nu gerne vil være med til, at der bruges flere penge på et nyt dagpengesystem.   Dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger 19. oktober. 

Da SR-regeringen nedsatte en dagpengekommission sidste år, var opgaven klar. Det måtte ikke koste ekstra penge, selvom reglerne for eksempelvis genoptjening blev ændret.

Siden da har både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i klar tale fastslået, at det også er deres udgangspunkt. Selvom dagpengesystemet skal ændres, må det ikke koste ekstra penge.   Men nu har Mette Frederiksen altså fået Socialdemokraterne på andre tanker. Flere penge er en nødvendighed for at lave et robust dagpengesystem, siger hun.   - Det er aldrig et selvstændigt mål at bruge flere penge. Og ud fra hvad vi indtil nu har kunnet erfare, er der muligheder inden for den nuværende ramme.   - Men det er afgørende, at vi nu får skabt et robust dagpengesystem. På den baggrund er det vores opfattelse, at der vil være behov for yderligere finansiering.   - Hvordan og hvor meget må vi forhandle om. Men en samlet løsning findes næppe inden for de nuværende rammer, siger Mette Frederiksen.   Meldingen fra Mette Frederiksen overrasker ikke den tidligere regeringspartner. De Radikales leder, Morten Østergaard, siger, at det fortsat er en forudsætning for ham, at dagpengesystemet er fuldt finansieret.   Og dem, der vil bruge flere penge, må så sige, hvor pengene skal komme fra, tilføjer Østergaard.   FAKTA: Det har været fremme om Dagpengekommissionen Selv om Dagpengekommissionens kommende rapport er hemmelig, er flere detaljer allerede blevet lækket. Dagpengekommissionen blev nedsat i juni sidste år og fik til opgave at komme med bud på, hvordan man kan forbedre dagpengesystemet.   19. oktober fremlægger kommissionen, der har ni medlemmer, sin rapport. Indtil da har dens medlemmer aftalt ikke at diskutere indholdet offentligt, men alligevel er der sluppet detaljer ud i pressen om indholdet.   Nogle af forslagene i rapporten skulle angiveligt være:   - En sænkning af dimittendsatsen fra 72 til 68 procent af det fulde beløb.   - Otte årlige selvbetalte karensdage (to i hvert kvartal), som imidlertid bortfalder ved to ugers arbejde.   - Et mindretal i kommissionen - angiveligt repræsentanterne for LO og FTF - anbefaler, at man nøjes med tre årlige karensdage.   - Mulighed for at forlænge dagpengeperioden fra to til tre år ved arbejde undervejs. En uges arbejde udløser to ugers ekstra dagpenge.   - Dagpenge gøres fremover op på månedsbasis og ikke som nu på ugebasis.   - Optjening skal fremover ske på baggrund af indkomst og ikke på antal timer.   Kilder: TV2 Finans, Politiken, Berlingske.   /ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.