Danmark er for første gang nogensinde blevet valgt ind i FN's Menneskerettighedsråd (UNHRC).
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har fredag været i New York, hvor FN's Generalforsamling har stemt Danmark ind i rådet sammen med 17 andre nye lande.
Rådet blev stiftet i 2006, da det erstattede FN's Menneskerettighedskommission.
Danmark forsøgte forgæves at blive valgt ind i 2007, men har nu fået en plads fra 2019 og frem til 2021.
- Vi vil bruge pladsen til at holde fanen højt på et område, som ligger Danmark meget på hjerte, og hvor vi har en høj status ude i verden - altså forsvaret for menneskerettigheder og de grundlæggende frihedsværdier, siger Anders Samuelsen.
Han mener, at det er tid for en reform af rådet. Kritikere har peget på, at lande som Kina, Cuba og Venezuela er medlemmer, selv om de krænker menneskerettigheder.
Flere historier om Verdensmålene
- Man skal kigge på, hvilke lande der fremover bliver valgt ind. Der sidder i dag lande, som ikke lever op til de højeste standarder. Det vil vi forsøge at tage fat på, siger Anders Samuelsen.
Tidligere i år skabte USA ravage, da landet som det første nogensinde trådte ud af rådet. Det var i protest mod manglende reformer.
Amerikanerne var også kritiske over, at flere lande er medlemmer trods beviselige overtrædelser af menneskerettigheder.
Anders Samuelsen erkender, at rådet er svækket af amerikanernes afgang, men omvendt er det et signal til, at der er behov for ændringer.
- Man kan enten vælge at trække sig fra arbejdet og forlade bordet, som amerikanerne har gjort.
- Det mener vi, er en forkert strategi. Man skal udnytte den direkte mulighed og få en dialog i menneskerettighedsrådet, hvor der er handlemuligheder, siger Anders Samuelsen.
Han nævner, at der er mulighed for at lave missioner, der for eksempel kan undersøge, om der har været folkemord i Myanmar.
En anden mulighed kunne være at forberede retsforfølgelse af krigsforbrydelser, når krigen i Syrien en gang er forbi.
USA kritiserer FN for nye valg til menneskerettighedsråd Udover Danmark blev også 17 andre nye medlemsstater valgt ind, og det får nu USA og en række menneskerettighedsgrupper til at rette skarp kritik mod FN for flere af disse valg, skriver nyhedsbureauet AFP.
Det drejer sig blandt andet om valget af Bahrain, Cameroun, Filippinerne, Somalia, Bangladesh og Eritrea, som ifølge kritikerne er "ukvalificerede".
Der sidder i alt 47 lande i rådet, som blev stiftet i 2006. De nye medlemsstater blev fredag valgt ind i rådet ved FN's Generalforsamling.
For første gang havde rådets regionale grupper på forhånd udvalgt kandidater inden afstemningen. Dermed var der blot 18 kandidater til 18 ledige pladser.
Det kritiserer den amerikanske menneskerettighedsgruppe Human Rights Watch (HRW).
- Ved at nominere overtrædere af menneskerettighederne og kun nominere så mange kandidater, som der er ledige pladser, risikerer de regionale grupper at underminere rådets troværdighed og effektivitet, lyder kritikken.
HRW's direktør for FN, Louis Charbonneau, kalder afstemningen for "latterlig". FN "gør grin med ordet afstemning", skriver han på Twitter.
USA trak sig fra rådet i juni. Og den seneste afstemning understreger hvorfor, lyder det fra Nikki Haley, som denne uge trak sig som USA's FN-ambassadør.
- Endnu engang bliver lande med dårlig håndtering af menneskerettighederne uanfægtet valgt ind. De mangelfulde standarder bliver ved med at underminere organisationen, siger hun.
Formand for FN's Generalforsamling, Maria Fernanda Espinosa, afviser at kommentere på kritikken.
Hendes talsmand siger dog, at "det er klart, at verden forventer, at medlemmer af de internationale organer lever op til en række standarder, som stemmer overens med de organer, som de er blevet valgt til".