Der blev skiftet godt og grundigt ud på Christiansborgs kontorer ved folketingsvalget i juni. Alternativet bragede ind, og både Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance fik valgt en stribe nye medlemmer.
Ud røg til gengæld en række markante politikere, heriblandt flere tidligere ministre: Venstres Peter Christensen, den konservative Lars Barfoed, den radikale Rasmus Helveg, socialdemokraten Ole Hækkerup og SF'eren Özlem Cekic.
Men selvom en person er blevet et kendt ansigt ved at være i politik, er det slet ikke sikkert, at vejen ind på det almindelige arbejdsmarked bliver nem, påpeger flere eksperter.
- Det afhænger af deres uddannelse og baggrund, siger Christian Kurt Nielsen, der er administrerende direktør for headhunterfirmaet Mercuri Urval.
- Hvis en person udelukkende har været politiker, er den kompetence ikke nødvendigvis i sig selv interessant for erhvervslivet.
Han forklarer, at dansk erhvervsliv er præget af mange små og mellemstore virksomheder, der ikke nødvendigvis har behov for en person, der forstår politisk arbejde og har et netværk på Christiansborg.
Der er ifølge headhunteren også noget, der tyder på, at man godt kan have været politiker for længe.
- Så kan det være, at ens faglige baggrund og ens erhvervsmæssige erfaring er så langt væk, at det ikke rigtigt tæller længere, vurderer Christian Kurt Nielsen.
En af dem, der har haft svært ved at finde nyt arbejde efter en årrække i politik, er den læreruddannede SF'er Pernille Frahm, der i flere år var højt profileret folketingsmedlem for partiet og i dag sidder i byrådet på Frederiksberg.
- Jeg tror, det kommer meget an på, hvad man er profileret som. Jeg er profileret på social indignation og menneskerettigheder, og det sælger ikke billetter, siger hun.
Hun mener også, at hendes alder - hun var i midten af 50'erne, da hun måtte forlade Folketinget - har spillet ind. Hun endte med at opgive at finde et nyt job, selvom hun gerne havde arbejdet længere.
- Befolkningen har som hovedregel et meget negativt indtryk af politikerne. Vi fremstår ofte meget konfrontatoriske. Og det er der jo ikke ret meget brug for på arbejdsmarkedet, lyder det fra Pernille Frahm.
Ifølge Tim Knudsen, der er professor emeritus fra Københavns Universitet, er der ikke noget samlet overblik over, hvordan det er gået forhenværende folketingsmedlemmer.
- Der findes eksempler på politikere, der har haft ganske svært ved det. Men hvor generelt det er, er jeg i tvivl om, siger han.
/ritzau/