Der er tale om gammel vin på nye flasker, når snakken falder på EU's løsningsforslag, der skal sikre en bedre håndtering af migranter og flygtninge, som prøver at nå til det forjættede Europa.
Det mener Martin Lemberg-Petersen, som forsker i europæisk grænsekontrol på Københavns Universitet, om de løsninger, der er blevet præsenteret forud for det ekstraordinære topmøde, som EU's 28 stats- og regeringschefer er indkaldt til torsdag.
EU-Kommissionen fremlagde mandag 10 forslag, og i et udkast, som Ritzau har set, lægger EU-præsident Donald Tusk torsdag op til, at EU blandt andet skal styrke patruljering til havs, gå direkte efter menneskesmuglerne og holde migranter væk fra Afrikas kyst.
Desuden skal man få bedre styr på fordelingen af dem, der når frem til EU, men løsningsforslagene er ikke nye, lyder det.
- Kommissionens 10 punkter er gammel vin på nye flasker. De samme tiltag blev foreslået efter Lampedusa-forliset i 2013, og siden endda fejret som eksempler på praktiske succeser.
- Men det harmonerer jo ikke så godt med, at flygtningenes mængde er blevet større og deres forhold yderligere forværrede, siger Martin Lemberg-Petersen.
Forliset tæt på den italienske ø Lampedusa kostede mindst 336 personer livet i 2013 i den dengang værste ulykke til havs i nyere europæisk historie.
I weekenden kæntrede en båd ud for Libyens kyst, hvilket ifølge FN kostede op mod 800 livet, og Donald Tusk indkaldte derfor til topmødet.
EU iværksatte sidste år særprogrammet Triton, som patruljerer Italiens grænser. Programmet blev iværksat, da Italien lukkede sin egen eftersøgnings- og redningstjeneste Mare Nostrum i Middelhavet i kølvandet på Lampedusa-forliset.
Ifølge Italien modtog man ikke nok midler fra EU's medlemslande til håndtere de mange migranter og flygtninge.
Siden er særprogrammet Triton blevet kritiseret for ikke at være lige så omfattende som Italiens Mare Nostrum.
- Man kan godt sige, at man har nedprioriteret det humanitære aspekt af flygtningepolitikken.
- Man lavede en kynisk kalkkule, hvor man troede, at hvis man reddede færre flygtninge fra at drukne, så ville det have en afskrækkende effekt for andre, som vil til Europa.
- Men ankomst-tallene viser så, at dette argument ikke holder, for ankomsterne er det samme eller endda steget lidt i forhold til sidste år under Mare Nostrum, mens antallet af døde migranter til gengæld er steget voldsomt, siger Martin Lemberg-Petersen.