En skoletræt lærer koster 1,5 million

Velfærd

20/05/2014 07:48

Nick Allentoft

Ældre lærere går på pension før tid på grund af skolereformen. Det kommer til at koste samfundet dyrt. Det skriver Avisen.dk.

En 60-årig tjenestemandsansat lærer, der går på efterløn, kan nå at hæve omkring 1,5 million, inden hun når pensionsalderen på 65 år.

For de ældre folkeskolelærere er stort set alle tjenestemænd og sidder med meget lukrative pensionsordninger. Derfor er det mere fristende for dem at gå.

En 62-årig tjenestemand kan dermed gå hjem og hæve op til 324.000 kroner i tjenestemandspension og efterløn, indtil han fylder 65 år.

Går han allerede som 60-årig, kan det udløse 295.000 kroner årligt i fem år.
Men det er prisen for det sidste halvandet års angreb mod lærerne, mener Lejf Moos, lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet.

”Politikerne har gjort det på en måde, der er torskedum. Indgrebet er et gevaldigt hug mod lærernes hidtidige selvstændighed parret med en større omlægning af skolen, der kræver deres engagement for at lykkes,” siger Lejf Moos til Avisen.dk.

Han mener, at samtlige større omlægninger af folkeskolen gennem tiderne har fået flere ældre lærere til at trække sig før tid, fordi de ikke magtede at sætte sig ind i mere. Denne gang har lærerene også være være lockoutet fra deres arbejdsplads en måned uden løn, og et flertal i 
Folketinget har påtvunget dem en ny arbejdstidsaftale.

Avisen.dk's rundringning til mere end ti lærerkredse rundt om i landet viser, at man alle steder oplever stor interesse for at gå tidligere på pension.

Lærerne får trukket ti procent fra deres livslange tjenestemandspension, hvis de går som 60-årige. Går de som 62-årige, koster det fire procent.

Tidligere minister og nu undervisningsordfører for SF Annette Vilhelmsen er glad for, at lærerne har mulighed for at bruge efterlønsordningen til at trække sig. Det giver plads til unge, hvis de ældre ikke orker sætte sig ind i en helt ny reform.

”Jeg synes, det er rigtigt ærgerligt, at så meget erfaring forlader folkeskolen. Det er en ledelsesmæssigt opgave at sikre, at alle trives og kan udvikle sig på deres arbejdsplads, lige meget om de er 25 eller 60 år,” siger Annette Vilhelmsen til Avisen.dk.

Hun fortryder ikke selve skolereformen, siger hun til Avisen.dk.

”Folkeskolereformen kan man beskylde for meget, men det er vigtigt at flere får en chance for at få noget ud af deres skolegang, end de gør i dag,” siger hun.

I Socialdemokratiet ærgrer undervisningsordfører Annette Lind sig også og håber, at mange lærere bliver, fordi deres erfaring er nødvendig i den nye proces.

”Men samlet set skal vi ikke blande os i, om de bliver eller tager den pension, som de har ret til,” siger hun til Avisen.dk.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.