EU sætter sine aftryk på lovarbejdet i Folketinget.
Mere end hver tredje af de 224 love, der var igennem Folketingets lovmølle i 2012-13 er nemlig på den ene eller anden måde påvirket af EU.
Det viser en ny optælling af alle lovene fra det seneste afsluttede folketingsår, lavet af netavisen Altinget.dk.
Optællingen er lavet på baggrund af de officielle bemærkninger til hvert lovforslag, hvor forholdet til EU bliver beskrevet. Og de viser, at 76 af de 224 love, der blev vedtaget af Folketinget, har aftryk fra EU.
- Opgørelsen viser, at EU indvirker både bredt og i høj grad. Men den viser samtidig, at det ikke er en indvirkning, som gør Folketinget helt overflødigt, som det ellers nogle gange kan lyde i debatten, siger Dorte Sinbjerg Martinsen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, til Altinget.dk.
Hun har forsket i implementering af EU's politikker og EU's betydning for national politik og fortæller, at en stor del af EU's påvirkning sker gennem forordninger, som virker direkte på national administrativ praksis og ikke behøver lovændring.
Samtidig kan en gennemgang af de danske love heller ikke indfange, hvordan EU-Domstolen påvirker - for ofte sker det uden at føre en lovændring med sig.
Altinget.dk's undersøgelse viser desuden, at ud over de 76 love, der er påvirket af EU, er der yderligere en række love, som delvist påvirkes af EU.
For eksempel en lov, der skal ensarte støtten til solcelleanlæg, som alene er et ønske fra et flertal i Folketinget, men først træder i kraft, når EU-Kommissionen har godkendt loven, da den skal leve op til EU-reglerne om statsstøtte.
Dykker man ned i de enkelte fagområder, er der stor forskel på, hvor meget EU fylder og hvordan. Ser man på de grønne ministerier, så fylder EU meget mere i lovgivningen end det gør på velfærdsområdet.
Danmarks mulighed for at præge sin egen lovgivning ligger dermed ofte tidligere end i Folketingets fagudvalg - nemlig i Europaudvalget inden et mandat skal gives til en minister, som skal forhandle i EU på Danmarks vegne.
/ritzau/