Færdigbehandlede patienter spærrer senge i psykiatrien

Velfærd

04/04/2018 11:33

Freja Eriksen

Det er vanvittigt, at færdigbehandlede patienter optager senge i psykiatrien, mener Landsforeningen Sind.

Det hænder, at en patient, der egentlig er færdigbehandlet, må blive på et psykiatrisk hospital, fordi kommunen ikke kan finde et passende tilbud.

I 2016 var der i gennemsnittet 66 færdigbehandlede psykiatriske patienter indlagt på hospitalerne hver dag. Det er en stigning fra 57 året før.

Det viser en analyse fra Danske Regioner, skriver Jyllands-Posten.

Psykiatrien

Vi samler alle væsentlige historier om psykiatrien på denne temaside. 

Det er den enkelte kommunes ansvar at finde et tilbud til en patient, der er færdig med behandling på et psykiatrisk hospital. 

Det kan være et botilbud eller hjælp til at bo hjemme. 

Men finder kommunen ikke en løsning med det samme, er det muligt at betale en færdigbehandlingstakst til regionen, som kan beholde patienten på hospitalet i nogle tilfælde i flere uger.

Men det spærrer for andre, som har brug for en seng på hospitalet, påpeger formanden for Landsforeningen Sind, Knud Kristensen. 

- Det er vanvittigt, fordi vi har så meget brug for sengepladser. 

- Når der er mennesker, der ikke bliver indlagt eller bliver udskrevet for tidligt, så skal vi selvfølgelig ikke have andre liggende i sengene, som kunne være et andet sted, siger han til Ritzau.

Men formanden påpeger, at der er en diskussion mellem kommunerne og regionerne, om hvorvidt tallet er korrekt.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

- Men der er ingen tvivl om, at det er steget, siger formanden.

Regioner og kommuner skal blive bedre til at arbejde sammen, mener Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden og formand for Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg.

Hun foreslår, at man kan øge incitamentet for kommunerne ved at hæve den takst, de i øjeblikket betaler for at have færdigbehandlede patienter liggende.

I 2016 kostede det kommunerne 1976 kroner i døgnet, når en patient, der var færdig i behandling blev liggende. Det medførte en årlig udgift hos kommunerne på 47,6 millioner kroner.

Siden er det steget en smule til 2044 kroner per døgn. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Prisen dækker ikke alle de udgifter, der er ved at have en patient liggende.

Men ifølge borgmester i Roskilde Joy Mogensen (S), der er formand for KL's socialudvalg, er en højere takst ikke løsningen. 

- Vi skal øve os i - i stedet for bare at pege fingre ad hinanden - at få kommunikationen til at fungere, for det giver den bedste service for borgerne.

- Jeg efterlyser en bedre prioritering af det her, hvor vi i regionerne og kommunerne lover hinanden, at vi kommunikerer bedre, siger Joy Mogensen til Ritzau.

Bedre Psykiatri: Regioner og kommuner skal samarbejde bedre 

De psykiatriske patienter bliver ofte kastebold mellem kommunen og regionen, mener generalsekretær i Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard.

Han mener, at problemet har rod i kommunalreformen fra 2007.

Efter reformen, hvor de nyoprettede regioner fik ansvar for sundhedsvæsenet, er der ifølge Thorstein Theilgaard tegnet nogle streger i sandet, som ikke var hensigtsmæssige. 

- Det er også derfor, at vi har foreslået at oprette flere af de såkaldte Psykiatriens Huse, hvor kommuner og regioner samarbejder om behandlingen, siger Thorstein Theilgaard.

Eksempelvis er der Psykiatriens Hus i Silkeborg, som er et samarbejde mellem behandlingspsykiatrien i Region Midtjylland og socialpsykiatrien i Silkeborg Kommune.

Her sidder de kommunale og regionale medarbejdere under ét tag. Huset samler begge parters tilbud og "sikrer, at borgerne ikke falder ned mellem to stole", lyder det på husets hjemmeside. 

Regioner og kommuner skal blive bedre til at arbejde sammen, fastslår Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden og formand for Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg.

Og hun så gerne, at der var flere Psykiatriens Huse. 

- Vi gør os mange erfaringer med dem i øjeblikket. I Københavns Kommune er det kombineret med et akuttilbud, hvor mennesker, der lever med psykisk sygdom, kan få fat i kommunen 24 timer i døgnet, hvis de føler et behov for det.

- Det er en vej videre, at vi også i fællesskab forpligter os til at lave flere Psykiatriens Huse, hvor vi både har fælles økonomi og fælles ledelse, siger hun.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.