Efter flere ugers forhandlinger er der indgået en aftale om antiradikalisering, der blandt andet indfører åbne lister over hadprædikanter og kriminaliserer visse ytringer fra religiøse forkyndere.
- Vi gør alt, hvad vi kan, uden at gå på kompromis med grundloven og internationale konventioner, siger kirkeminister Bertel Haarder (V) om aftalen, der har til formål at bekæmpe ekstremistiske imamer.
Integration - det væsentlige
Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side.
De åbne lister skal fungere som en offentlig indrejseliste, der ekskluderer forkyndere, som tidligere har ytret sig imod demokratiet. Listerne er delt op i en lukket observationsliste og en åben sanktionsliste.
- Vi er også blevet enige om at kriminalisere billigelse af visse strafbare handlinger som led i religiøs oplæring, fortsætter ministeren.
LÆS OGSÅ: Vi er truet mere indefra end udefra
Ud over Venstre-regeringen er Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og de Konservative med i aftalen.
Hos Socialdemokraterne slår politisk ordfører Nicolai Wammen fast, at partierne "ikke er i mål i forhold til at sikre alt det, vi gerne vil". Men aftalen vil i hans optik være et skridt på vejen.
Liberal Alliance forlod tirsdag formiddag forhandlingerne, fordi partiet ikke ønsker at indføre en offentlig indrejseliste, som skal ekskludere forkyndere, der tidligere har ytret sig imod demokratiet.
- Vi er bange for, at åbne lister vil komme til at virke stik mod hensigten. De mennesker, der står på en åben liste, risikerer at blive særligt interessante at komme i kontakt med for radikaliserede, siger udenrigsordfører Mette Bock (LA).
Også SF står uden for den del af aftalen, der indfører åbne lister.
- Vi ønskede en lukket liste med klart afgrænsede kriterier, men det kunne vi ikke få de andre partier med på, siger gruppeformand Jacob Mark (SF) i en pressemeddelelse.
- En åben liste med vage kriterier risikerer at udelukke de forkerte mennesker og i værste fald virke som en offentlig gabestok eller en martyrliste, som radikaliserede personer herhjemme vil bruge som inspiration, når de henter inspiration på nettet, fortsætter han.
SF er til gengæld med i en stemmeaftale med de fire aftalepartier. Det betyder, at partiet stemmer for de øvrige dele af aftalen, der ikke omhandler åbne lister over hadprædikanter.
OVERBLIK: Sådan vil partierne dæmme op for radikalisering Tirsdag faldt aftalen efter to måneder endelig på plads efter en række delaftaler. Her kan du se, hvad Venstre-regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Konservative er enige om: Indrejse: Der indføres en offentlig sanktionsliste og en lukket observationsliste. De skal forhindre navngivne udenlandske forkyndere, der tidligere har billiget terror eller antidemokratiske holdninger, i at rejse ind i landet. Danmark er det første land i verden, der laver en offentlig liste. Ytringer: Billigelse af visse strafbare handlinger som led i religiøs oplæring gøres strafbare. Værdighedskrav: Man skal mere effektivt kunne fratage vielseskompetencen fra folk, der ikke respekterer normerne i det danske samfund. Eksempelvis hvis en mindreårig vies, eller hvis et par vies uden begges samtykke. Tilsyn: Tilsynet med friskoler skærpes og folkeoplysningsloven strammes, hvilket gør det muligt at fratage offentlig økonomisk støtte til religiøse foreninger. Skattefradrag: Der skal slås ned på foreningers og institutioners skattefradrag, så radikaliserede også rammes på pengepungen. Foreninger, der ikke lever op til kravene, ryger dermed af listen over foreninger, der kan få fradrag. Det er de samme foreninger, som står til at miste folkeoplysningstilskuddet. Kortlægning af moskeer: Seneste kortlægning er Lene Kühles "Moskeer i Danmark" fra 2006. Aarhus-professoren vil blive bedt om at ajourføre den, så der kommer et klart billede af tilstanden i dag. Kursus: Der indføres et obligatorisk kursus i dansk familieret, frihed og folkestyre for religiøse forkyndere. SF står udenfor den del af aftalen, der handler om indrejselister. Men der er indgået en stemmeaftale med partiet om dele af den samlede pakke. Lovforslag fremsættes efter sommerferien. Kilde: Kultur- og Kirkeministeriet, DR, TV2, Ritzau. /ritzau//ritzau/