Parlamentshøringer vil komme til at erstatte kommissioner, der kan tage årevis og koste mange millioner, skriver Berlingske.
Det er en beslutning som Folketingets ledelse, Folketingets Præsidium, har truffet.
Beslutningen betyder, at politikere og embedsmænd i stedet kan blive hentet ind til en høring, og det er en metode, som er kendt i andre lande.
- I lande som Norge, Sverige, USA og Storbritannien kan man føre undersøgelserne ind i parlamentet eller kongressen og klare dem direkte i en høring.
- Det vil vi gerne låne af. Målet er, at undersøgelserne skal afsluttes meget, meget hurtigere, siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) til Berlingske.
Ifølge Berlingske har den længste undersøgelseskommission, PET-kommissionen, varet i ti år og kostet 77,5 millioner kroner. Farum-kommissionen tog ni år og kostede 61 millioner skattekroner.
Læs også: Ekspert: Fremragende med alternativ til kommissioner
Muligheden for undersøgelseskommissioner vil dog ikke blive fuldstændig afskaffet, siger Lykketoft til avisen. I stedet skal det oftere være muligt at erstatte dem med parlamentshøringer eller også vedtage en klar tidsfrist for kommissionen.
Folketingets Præsidium, der består af et folketingsmedlem fra de fem største partier, har fundet inspiration fra den norske metode, hvor det er udvalgte politikere, der står for høringerne, men som også får juridisk bistand fra et sekretariat.
Bertel Haarder (V) er interesseret i den norske model, men han foretrækker, at der bliver afholdt lukkede høringer frem for offentlige. Han mener, at åbne høringer vil kunne bruges som "led i det politiske spil".
- Men der er fuldstændig enighed i præsidiet om, at vi har brug for et mindre drastisk redskab. Lige nu går vi på andejagt, men har kun kanoner at skyde med, siger han til Berlingske.
Der er planlagt en forberedende høring i Folketinget 15. januar 2014 omkring mulighederne for parlamentshøringer, oplyser Mogens Lykketoft til avisen.
/ritzau/