Vi aner ikke, om samfundet kan spare penge eller få bedre kvalitet ved at lade private varetage opgaver som børnepasning, folkeskole og plejehjem.
Det påpeger en forsker, efter at Produktivitetskommissionen har opfordret til at udsætte flere velfærdsydelser for konkurrence.
- For velfærdsopgaverne generelt er der meget lidt erfaring med at udbyde dem i Danmark. Så det er i første omgang lidt et trosspørgsmål, om man tror på, at der er fordele ved at udbyde de her opgaver eller ej, siger Ole Helby Petersen til Ritzau.
Han er lektor på RUC, hvor han forsker i partnerskaber mellem det offentlige og det private, de såkaldte OPP-projekter.
Produktivitetskommissionen peger på, at "bløde serviceydelser" som "børnepasning, sundhedsvæsen og ældreomsorg" i meget lav grad er blevet udsat for konkurrence, og at det dermed ikke er testet, om det private kan løse opgaverne billigere eller bedre.
Men erfaringerne fra udlandet peger ikke på nogen voldsom gevinst ved at udlicitere disse områder.
- I Sverige har man i lidt højere grad udbudt opgaver på eksempelvis ældreområdet, og der er ikke nogen systematisk dokumentation for, at man har opnået store økonomiske fordele, påpeger Ole Helby Petersen, som tilføjer:
- Og kvalitetsmæssigt er der ikke noget entydigt billede af, at de private leverandører hverken er bedre eller dårligere.
Uvisheden skal ikke afholde politikere fra at udlicitere, understreger han, men den manglende viden bør betyde, at man i første omgang holder sig til et eller to udvalgte områder.
- Man kan risikere at få en dårligere service, eller at man samlet set får en dårligere økonomi i tilbuddet. Det er i min optik ikke et argument for, at man skal lade være, men det er måske et argument for, at man ikke skal udbyde fem nye områder på en gang, pointerer Ole Helby Petersen.
/ritzau/