Frankrig forbyder supermarkeder at smide fødevarer ud

Bæredygtighed

22/05/2015 09:18

Nick Allentoft

Fremover skal større butikker donere usolgt mad til velgørenhed eller dyreføde. Selina Juul: Det er godt, men ikke godt nok.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Med opbakning fra samtlige medlemmer vedtog det franske parlament torsdag en ny lov, der forbyder store supermarkeder at destruere usolgte - men stadig spiselige - fødevarer.

- Det er skandaløst at se blegemiddel blive hældt over spiselige fødevarer i supermarkedernes skraldespande, siger Socialistpartiets Guillaume Garot, der står bag det opsigtvækkende forslag.

Den nye lov stiller krav til supermarkederne om at lave tiltag, der skal forhindre madspild, og de bliver nu tvunget til at donere alle usolgte madvarer til velgørenhed, dyreføde eller til landbruget, der kan smide det på komposten.

Alle større supermarkeder skal indgå en kontrakt med en velgørende organisation for at sætte uddelingen af de halvgamle fødevarer i system, så madspildet i Frankrig mindskes.

Franskmændene smider hvert år mellem 20 og 30 kilo mad ud per person. Mængden har en anslået værdi af op til 20 milliarder euro svarende til 150 milliarder kroner.

Den franske regering håber, at tiltaget vil være med til at halvere madspildet inden 2025.

I Danmark kasseres der hvert år 500.000 ton spiselige fødevarer til en værdi af mindst 8,4 milliarder kroner. 

Miljøministeriet lancerede for nylig et partnerskab med landbruget, industrien, detailhandlen, storkøkkener og forbrugerorganisationer, der skal bekæmpe madspild.

Blandt andet har butikkerne fået lov til at sælge overskudsmad til velgørende formål med en lav momsbetaling.

  Stop Spild af Mad: Fransk forbud mod madspild ikke vidt nok Det er positivt, men det går ikke vidt nok, når Frankrig forbyder store supermarkeder at destruere usolgte - men stadig spiselige - fødevarer for at anspore til at donere dem til velgørenhed eller dyreføde.   Det mener Selina Juul, som er leder af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad, efter at det franske parlament torsdag enstemmigt vedtog at indføre forbuddet.   - Det er positivt, men det skal tænkes lidt mere igennem, for man kan godt gå lidt videre. Der skal også tænkes ind i systemet, som skal stå for at håndtere madspildet, siger hun.   Danske butikker smider over 150.000 ton mad ud hvert år ifølge Miljøministeriets beregninger fra 2014.   I Frankrig skal alle større supermarkeder indgå en kontrakt med en velgørende organisation for at sætte uddelingen af de halvgamle fødevarer i system, så madspildet mindskes.   Men systemet kan gøre mere overskueligt, lyder det.   - Der bliver doneret god overskudsmad til hjælpeorganisationer, men man skal stadig igennem mange registreringer, for fødevaresikkerheden skal være i orden. Derfor skal det være nemmere for organisationerne at modtage maden og for supermarkeder at donere det, hvis det skal implementeres i Danmark, siger Selina Juul.   Hun afviser, at det ofte er den mad, som er for gammel, der bliver sendt videre til velgørenhedsorganisationer.   - Hvis vi for eksempel har for mange klejner efter julen, som er gode og fine, men ikke kan sælges, så er det i orden at give det til en hjælpeorganisation i januar, siger hun.   Spørgsmål: Men vil det gøre forskel? Det er vel ikke så mange madvarer, der er tale om?   - Der er stadig en del frugt og grønt, som bliver smidt ud. Bananer eller æbler med pletter på kan jo sagtens spises, for de har ikke overskredet datoen, bare fordi der er en lille plet, siger hun.   Danske butikker har for nylig fået lov til at sælge overskudsmad til velgørende formål med en lav momsbetaling.

/ritzau/AFP

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.