Det er godt, at der bliver frigjort tid, som læger og sygeplejersker kan bruge på at tale med deres patienter på de danske sygehuse.
Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, efter at SR-regeringen har besluttet at skære ned på hospitalernes omfattende dokumentations- og registreringskrav ved at afskaffe den udskældte Danske Kvalitetsmodel fra årsskiftet.
- Det er positivt, at de har lyttet til den kritik, der har været af Den Danske Kvalitetsmodel. Min oplevelse er, at det ikke kun er modellen, men også den måde den er blevet håndteret på i det danske sygehusvæsen, der har været et problem, siger han.
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) lancerer ifølge Politiken mandag regeringens "Nationalt kvalitetsprogram på sundhedsområdet 2015-2018". I stedet for at måle hver enkel, lille del i patientbehandlingen som hidtil vil regeringen fremover opstille overordnede nationale mål, som de enkelte hospitalsafdelinger skal finde metoder til at opnå.
Og det er rigtig positivt, mener Mads Koch Hansen, der peger på, at registreringerne i sundhedsvæsnet er steget i årenes løb, så de i dag har nået et urimeligt niveau.
- Det, at man nu afskaffer Den Danske Kvalitetsmodel, skulle gerne resultere i, at man får ryddet ud i alt, hvad der er af registreringer og dokumentationskrav, som ikke gavner patienterne. Der har været brugt langt mere end rimeligt af lægernes og sygeplejerskernes tid på at registrere, siger han.
Siden 2005 har Den Danske Kvalitetsmodel fungeret som et fælles kvalitetsudviklings- og akkrediteringssystem for det danske sundhedsvæsen. Den har, siden den blev indført, fået en hård medfart for at kræve alt for meget af sundhedspersonalets tid på unødvendige registreringer.
Selskab for patientsikkerhed: Opgør med papirtyranni er godt
Landets sundhedspersonale skal ikke bruge alle kræfterne på at kontrollere. De skal have patienterne i fokus, og der bliver der mulighed for, når Den Danske Kvalitetsmodel fra årsskiftet droppes på landets sygehuse.
Sådan lyder meldingen fra Beth Lilja, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, efter regeringens melding om at de mange registreringskrav, der følger med kvalitetsmodellen, snart skal være fortid på landets hospitaler.
- Rigtig mange ressourcer har været bundet op på at kontrollere, så der ikke har været overskud til at tage fat de steder, hvor patienter, læger, sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle oplever, der er problemer, siger hun.
Landets hospitaler har været tvunget til at efterleve Den Danske Kvalitetsmodel siden 2005.
Den har været skydeskive for kritik, fordi den har medført en lang række krav til registreringer, som de sundhedsfaglige mener er unødvendige.
Hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed mener man, at modellen har udtjent sin værnepligt. For hvis de ansatte skal løbe hurtigere, er der ikke tid nok til at bruge modellen, lyder det.
- Dem der er ansvarlige for sundhedsvæsnet skal i stedet sætte nogle overordnede mål. Det kan være reduktion af død, skader eller lignende. Så må man gå efter de forskellige mål på hver enkelt afdeling. Det er jo forskellige ting alt efter hvilken afdeling, det er, lyder Beth Liljas bud på en mere gangbar vej til højere kvalitet. Der må man bringe læger og sygeplejerskers faglighed meget mere i spil i stedet for at udsende centrale retningslinjer, siger hun.