- Beskæftigelsen er steget, og regeringen arbejder hårdt for at skabe flere arbejdspladser og få gang i væksten. Opsvinget er stadig skrøbeligt, og det er nødvendigt at føre en politik, der holder hånden under dansk økonomi, siger Mette Frederiksen.

Godt nyt for økonomien: Køen af ledige skrumper

Velfærd

30/09/2014 10:29

Nick Allentoft

Der er blevet færre ledige. Antallet af ledige ligger nu på fem procent, viser tallene for august. Siden sommeren 2012 er der samlet set blevet færre ledige. Men opsvinget er skrøbeligt, påpeger Mette Frederiksen. Se hvor der er fleste ledige.

1900 forlod køen af ledige i august, viser tal fra Danmarks Statistik. Det svarer til, at 132.200 er uden arbejde.

Dermed er antallet af ledige faldet til 5,0 procent af arbejdsstyrken fra juli til august mod 5,1 procent i måneden før.

- Efter et par måneder, hvor arbejdsløsheden har vist knap så på positive takter som tidligere på året, er dagens tal en tiltrængt glædelig nyhed, siger Erik Bjørsted, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, i en kommentar.

- Med de dårlige nyheder fra udlandet og de mindre positive udsigter for vores eksport er det helt nødvendigt, at den indenlandske efterspørgsel kommer op i et højere gear, hvis vi skal ud af krisen, siger han.

Chefanalytikeren påpeger, at de overraskende positive tal for arbejdsmarkedet kan være med til at styrke danskernes tillid og tro på fremtiden yderligere.

- Det kan være den gnist, der får tændt op under det private forbrug, siger Erik Bjørsted.

Ifølge LO er arbejdsløsheden faldet med over 26.000 personer siden januar sidste år. 

Den udvikling har været påvirket af dagpengereformen og kontanthjælpsreformen, der har trukket arbejdsløsheden ned. Disse effekter er dog aftagende, påpeger økonom i LO, Mette Hørdum Larsen.

- Der er bedring på arbejdsmarkedet. Ud over den faldende arbejdsløshed ser vi for eksempel også markant færre fyringer, end da krisen var på sit højeste. Og der bliver skabt flere job, siger LO-økonomen.

- Der er fremgang i dansk økonomi og udsigt til, at fremgangen fortsætter. Dermed tyder det på, at endnu flere arbejdsløse kan komme tilbage i arbejde de kommende måneder, siger Mette Hørdum Larsen.

Mette F: Flere danskere kommer fri af offentlig ydelse Køen af ledige er blevet mindre - og tal for august viser, at 132.200 står uden et job. Dermed er ledigheden nu på 5,0 procent af arbejdsstyrken, viser tal fra Danmarks Statistik mod 5,1 procent måneden før.

- Det er gode nyheder, at ledigheden igen falder, og flere danskere kommer fri af offentlig forsørgelse og ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelse, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i en kommentar.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet har ledigheden samlet set bevæget sig nedad siden sommeren 2012 med mindre udsving måned for måned.

- Beskæftigelsen er steget, og regeringen arbejder hårdt for at skabe flere arbejdspladser og få gang i væksten. Opsvinget er stadig skrøbeligt, og det er nødvendigt at føre en politik, der holder hånden under dansk økonomi, siger Mette Frederiksen.

Beskæftigelsesministeren siger, at det netop er derfor, at regeringen har fremlagt en finanslov, der fortsætter det historisk høje niveau for offentlige investeringer i for eksempel motorveje, broer, sygehuse og skoler.

- Det vil styrke beskæftigelsen og skabe flere job, samtidig med at vi forbedrer velfærden og prioriterer vores fællesskab, siger ministeren.

Mette Frederiksen siger, at regeringen har gennemført reformer af både kontanthjælpen og beskæftigelsessystemet ud fra det fokus, at arbejdsløse skal have bedre kvalifikationer og blive rustet til hurtigst muligt at opnå varig beskæftigelse.

- Ledige har nu mulighed for reel uddannelse i stedet for aktivering i ledighedsperioden, og unge kontanthjælpsmodtagere kommer i stigende grad i gang med uddannelse eller job, siger hun.

REGIONALFAKTA: Her er der flest ledige På landsplan var 5,0 procent af arbejdsstyrken ledig i august mod 5,1 procent måneden før.

Sådan fordeler ledigheden sig i regionerne (ledigheden for juli står i parentes):

- Region Hovedstaden: 5,3 procent (5,5)

- Region Sjælland: 5,0 procent (5,0)

- Region Syddanmark: 4,9 procent (5,0)

- Region Midtjylland: 4,4 procent (4,5)

- Region Nordjylland: 5,4 procent (5,4)

 

Top-10 over kommuner med den højeste ledighed (ledigheden for juli står i parentes):

1. Ishøj: 9,4 procent (9,9)

2. Albertslund: 6,9 procent (7,2)

3. Lolland: 6,9 procent (6,9)

4. Høje-Taastrup: 6,8 procent (7,0)

5. Odense: 6,8 procent (6,8)

6. København: 6,5 procent (6,7)

7. Brøndby: 6,5 procent (6,7)

8. Aalborg: 6,4 procent (6,4)

9. Odsherred: 6,3 procent (6,0)

10. Slagelse: 6,3 procent (6,3)

 

Top-10 over kommuner med den laveste ledighed (ledigheden for juli står i parentes):

1. Allerød: 2,2 procent (2,3)

2. Hørsholm: 2,8 procent (3,0)

3. Varde: 2,9 procent (3,0)

4. Rudersdal: 3,0 procent (3,2)

5. Lemvig: 3,0 procent (3,1)

6. Skanderborg: 3,1 procent (3,1)

7. Egedal: 3,2 procent (3,2)

8. Lejre: 3,2 procent (3,1)

9. Dragør: 3,3 procent (3,4)

På en delt 10. plads:

- Lyngby-Taarbæk: 3,3 procent (3,4)

- Billund: 3,3 procent (3,4)

 

Tallene i opgørelsen er sæsonkorrigerede og dækker over fuldtidsledige.

Kilde: Danmarks Statistik

 

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.