Hjort før fremlæggelse af Dong-papirer: Bedste bud vandt

Politik

27/08/2015 14:03

Suleman Haider

Goldman Sachs gav bedste bud, og det vil Finansudvalget også se, når de får adgang til papirerne, siger Hjort. LA er enig.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlægger torsdag de øvrige bud på en aktiepost i Dong Energy for Finansudvalget. 

Udvalget har bedt om at se buddene, fordi der er rejst tvivl om, hvorvidt den danske stat solgte for billigt til blandt andre den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Ifølge Claus Hjort Frederiksen er der dog ikke noget at komme efter:

- For mig er der ingen tvivl om, at det var det bedste bud, der vandt. Det mener jeg også, at papirerne klart vil vise, siger Claus Hjort Frederiksen.

Spørgsmål: Er sagen lukket, når Finansudvalget har set buddene?

- Nu fremlægger vi alle de bud, der var. Der var seks bud i første runde. Så fik man lov at studere Dongs økonomi, så var der to bud i anden runde. 

- Det ene var Goldman Sachs, og det andet var PFA og ATP, der var gået sammen. Og så var der den endelig aftale, som blev indgået mellem de tre, nemlig Goldman Sachs, PFA og ATP. Og de bud bliver alle lagt frem, siger Claus Hjort Frederiksen og tilføjer:

- Vi har lavet en læsevejledning, så man kan se de forskellige bud. Man vil kunne se, hvor stor en risiko man ville løbe, hvad de vurderede virksomheden til og så videre, siger Claus Hjort Frederiksen.

Hans eget parti Venstre står bag salget ligesom tidligere finansminister Bjarne Corydons parti, Socialdemokraterne. Til gengæld har der været skarp kritik af salget fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten, som ikke var med i aftalen om salget. 

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, siger på vej ind i Finansministeriet, at buddene burde lægges frem for uvildige. 

Finansudvalgets medlemmer er nemlig underlagt tavshedspligt og kan derfor ikke videregive konkret kritik, hvis der grund til den:

- Vi mener, at vi bør have ombudsmanden ind i sagen, for vi mener ikke, at der er grundlag for at holde dokumenterne hemmelige eller pålægge os tavshedspligt. Men indtil det er afklaret, er jeg nødt til at overholde tavshedspligten, siger Pelle Dragsted.

Finansudvalgets medlemmer får nu mulighed for at se buddene igennem torsdag, hvorefter man kan komme tilbage fredag og tjekke oplysningerne. Derefter vil der være mulighed for, at Finansudvalgets medlemmer kan stille skriftlige spørgsmål til salget.

Claus Hjort Frederiksen har dog ingen forventning om, at Enhedslisten vil erkende, at Goldman Sachs gav det samlet set bedste bud.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg ikke, at Pelle Dragsted kommer ud og siger det. Der tror jeg, jeg kan hoppe på tungen, og så vil han stadig synes, det er for dårligt, siger Claus Hjort Frederiksen med et grin.

Han tilføjer, at der ikke har været andre bud, end dem som Finansudvalget nu får lov at se:

- Der har været et rygte om, at der har været nogle bud, som ingen har hørt om. Men jeg har spurgt ATP, om der lå et bud, og der har direktøren for ATP skrevet tilbage til mig og fastslået, at der ikke var noget ekstra bud, siger Claus Hjort Frederiksen.

LA har set Dong-papirer: Corydon valgte det rigtige bud Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, fastslår efter læsning af Dong-papirer, at Dong blev solgt til det eneste bud, der opfyldte betingelserne om at tilføre Dong kapital på mellem seks og otte milliarder kroner.    Dermed er der ingen grund til kritik af daværende finansminister, Bjarne Corydon (S), siger Ole Birk Olesen, der har læst det sammenfattende dokument om buddene, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) torsdag gav Finansudvalget mulighed for at se. Ifølge Ole Birk Olesen har kritikerne af Dong-salget skudt helt forbi med deres anklager mod Bjarne Corydon om at sælge Dong for billigt til Goldman Sachs:   - Det var unødig mistænkeliggørende at hævde, at daværende finansminister Bjarne Corydon og Finansministeriet ikke valgte det bedste bud. For det gjorde de helt indlysende, når man læser papirerne, siger Ole Birk Olesen.   Spørgsmål: Hvad bygger du det på?   - Det er faktisk det eneste bud i den endelige budrunde, der lever op til statens ønske om, at der skal tilføres Dong mellem seks og otte milliarder kroner i ny kapital. Man kunne ikke have valgt et andet bud og have fået seks til otte milliarder kroner, siger Ole Birk Olesen.   Dermed bør Dong-sagen, der sendte SF ud af regeringen og en overgang truede med at vælte Bjarne Corydon, være slut, mener han:   - Det har karakter af plat og politisk usaglighed, hvis nogen politikere efter at have læst Dong-papirerne fortsat stiller spørgsmålstegn ved, om Finansministeriet og daværende finansminister Bjarne Corydon har valgt det bedste bud, siger Ole Birk Olesen.   Tilbage er kun Enhedslistens politiske kritik af, at man sælger statsejede virksomheder, mener Ole Birk Olesen. Han henviser til, at det var et flertal i Folketinget valgt af befolkningen, der ud fra andre politiske holdninger besluttede at sælge Dong.   - Enhedslisten mener, at alle større virksomheder skal være ejet af staten. Det er et politisk udgangspunkt, men det kan man ikke bruge til at kritisere noget i denne sag rent processuelt, siger Ole Birk Olesen.   Han mener også, at kritikken af, at aktierne i dag er mere værd, er fejlagtig. Når man handler aktier, vil der ud over virksomhedens aktuelle værdi også være taget højde for, hvad købere vurderer den vil være værd i fremtiden.    Og der var ingen, der på salgstidspunktet vurderede, at aktierne ville være mere værd end Goldman Sachs, siger Ole Birk Olesen.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.