Hver 3. offentligt ansatte: Vi kan ikke gøre vores job godt nok

Velfærd

31/01/2015 22:23

Nick Allentoft

94 procent af de offentlige ansatte synes, det er meget vigtigt for dem, at gøre et godt stykke arbejde.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

 Men over en tredjedel føler ikke, at de har mulighed for at gøre deres arbejde fagligt tilfredsstillende. Blandt dem har næsten tre gange så mange været sygemeldte med stress, som blandt de tilfredse medarbejdere.

Det viser en stor undersøgelse lavet af Megafon blandt 2.714 offentligt ansatte fra 27 forskellige fagforbund, skriver Avisen.dk.

Undersøgelsen omfatter blandt andet pædagoger, administrative medarbejdere, sygeplejersker, sosu'er og lærere.

Lige nu bliver der forhandlet overenskomst for dem og de øvrige offentligt ansatte. Her er de pressede offentligt ansatte på bordet, for både fagforeninger og arbejdsgivere bekræfter, at der forhandles om midler af til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

For seniorforsker og konsulent Bo Netterstrøm, der er ekspert i stress, er det hverdag at møde stressede ansatte i omsorgssektoren, der ikke føler, de har mulighed for at gøre det godt nok.

- Hvis de føler, de skal piske rundt hos ældre med en liste fra kommunen over, hvad de skal lave og oplever, at hverken de ældre eller de selv synes, det er godt nok, så er det en stor følelsesmæssig belastning, siger Bo Netterstrøm til Avisen.dk.

580 af de medvirkende i undersøgelsen er lærere og deres formand Anders Bondo siger, at undersøgelsen med uhyggelig præcision rammer lærernes situation efter skolereformen.
Lærernes sygefravær på et år blevet mindst 20 procent højere i 23 ud af 33 kommuner, viser en opgørelse fra Danmarks Lærerforening.

- Der er rigtig mange langtidssygmeldinger på grund af stress, og det skyldes, at de ikke kan lykkes med opgaven. De har 25 elever, som de skal løfte hver især og de har ikke muligheden for at være ordentligt forberedt. Det er stress-udløsende, siger Anders Bondo til aVisen.dk.

Anders Bondo er også chefforhandler på det kommunale område i de overenskomstforhandlinger, der kører lige nu med de offentlige arbejdsgivere. Han mener, der generelt er brug for langt større fokus på et psykiske arbejdsmiljø for de offentlige ansatte.

Det samme mener FOA-formand Dennis Kristensen. Han er sikker på, at de 815 FOA-medlemmer i undersøgelsen er blandt dem, der er mere belastede end gennemsnittet.

For dem handler det både om mangel på tid og på indflydelse på deres eget arbejde, der er problemet.

- Det slider, når man skal hænge hovedet i garderobeskabet, når man møder på arbejde, og ikke selv kan være med til at beslutte, hvad der er mest meningsfuldt at gøre for fru Hansen, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Alt peger da også på, at der er hjælp på vej til de psykisk belastede offentligt ansatte i forhandlingerne om offentlige overenskomster.

Både Anders Bondo og Dennis Kristensen siger, at der er ved at være enighed om en særlig indsats med arbejdsgiverne i kommuner og regioner. Der skal afsættes midler til det som del af overenskomstforhandlingerne.

Det bekræfter Steen Christiansen, der er næstformand i KLs Løn og personaleudvalg og borgmester i Albertslund.

- Vi er positive overfor en særlig indsats for det psykiske arbejdsmiljø. Vi er hun interesserede i at have tilfredse medarbejdere, og vi er indstillet på en fælles indsats, siger han til Avisen.dk.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.