Skattely - læs det væsentligste her
Skattely og de mennesker, der bruger skattely, er jaget vildt efter et gigantisk internationalt læk. Følg udviklingen her.
Det mener Jyske Bank, som kommenterer udsendelsen "Det store skattelæk", der blev sendt søndag aften på DR. Her blev Jyske Bank nævnt sammen med en række andre selskaber, som angiveligt hjælper kunder med skatteunddragelse.
- Samlet set mener vi, at den fremsatte kritik af banken er udokumenteret og helt grundløs, lyder det i en skriftlig udtalelse fra banken. DR er blandt andet kommet i besiddelse af et notat fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. Firmaet er kendt som en af verdens største udbydere af skattelyløsninger. I notatet står der, at Mossack Fonseca i 2005 skulle have holdt et møde med medarbejdere fra Jyske Bank, og at disse medarbejdere skulle have fortalt, at banken havde etableret flere selskaber for bankens kunder. - Efterfølgende er vi desuden blevet oplyst, at Jyske Bank er oprettet i Mossack Fonsecas system som såkaldt "professional client". - Jyske Bank kan ikke genkende dette. Bankens medarbejdere har ingen erindring om et sådant møde. Jyske Bank har aldrig haft en samarbejdsaftale med Mossack Fonseca. Hvis banken er oprettet i deres system som kunde eller kundeemne, er det uden vores vidende, skriver Jyske Bank.Blandt de i alt 11,5 millioner dokumenter, der er blevet lækket fra Mossack Fonseca, er der ifølge DR også eksempler på en mailkorrespondance mellem Jyske Bank og Mossack Fonseca om seks forskellige kunder. Disse kunder overtog Jyske Bank dog angiveligt ved overtagelsen af Sparekassen Lolland i 2013.
- Efter overtagelsen lukkede Jyske Bank de pågældende kunder (den sidste i 2014), og der har i den forbindelse været ført korrespondance med Mossack Fonseca, lyder det fra banken. Panama-advokat om læk: Det er en forbrydelse Advokatfirmaet i centrum af den enorme skattely-sag, som medier i flere lande søndag løftede sløret for, tager nu til genmæle. Offentliggørelsen af de såkaldte Panama Papers er en kriminel handling og et angreb på Panama. lyder det fra en af stifterne af advokatfirmaet Mossack Fonseca til nyhedsbureauet AFP. - Det er en forbrydelse, siger Ramon Fonseca. - Det er et angreb på Panama, fordi visse lande er misundelige over, at vi er så gode til at tiltrække selskaber, tilføjer han. Dokumenterne afslører blandt andet, at en række prominente verdensnavne har overført penge til selskaber i lande med meget lempelige skatteregler. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at personerne har overtrådt skattelovgivningen i det land, hvor de er skattepligtige. Regeringen i Panama har efter søndagens afsløringer været ude med et løfte om, at den vil samarbejde, såfremt dokumenterne fører til eventuelle retlige granskninger. - Den panamanske regering vil samarbejde fuldt på enhver forespørgsel eller anmodning om hjælp i tilfælde af juridiske efterspil, hedder det i en erklæring fra regeringen. I udtalelsen bliver der ikke taget stilling til nogen af de afsløringer, som dokumenterne bringer for dagen. At Ramon Fonseca har været rådgiver for Panamas præsident, Juan Carlos Varela, omtales heller ikke. Panama-dokumenterne er givet til over 100 medier i 76 lande. /ritzau/AFP