Økonomiaftalerne
Læs flere artikler vedrørende budgetforhandlingerne mellem KL, Regionerne og Regeringen her.
- Staten har ganske vist selv samlet opgaver med succes, men det har været inden for den samme myndighed. Og vi gør det også internt i kommunerne, for eksempel i forbindelse med institutioner. Men fælleskommunale selskaber skal også styres, og så kan det være, at gevinsten stille og roligt fordufter, siger Martin Damm.
LÆS OGSÅ: Regeringen vil øge centralisering Han mener, at en stor del af besparelsespotentialet allerede blev indfriet med kommunalreformen, hvor 271 kommuner blev til 98. - Her tog vi jo det store kvantespring og høstede stordriftsfordele. Derfor vil der kun være marginale gevinster at hente med nye sammenlægninger, siger han. Martin Damm hæfter sig også ved, at regeringens udspil falder sammen med, at man i næste uge fortsætter forhandlingerne om kommunernes økonomiske ramme for næste år. - Det er sæson for sjove rapporter og skrivebordsøvelser. De kommer sjovt nok altid i maj måned, lige før vi skal forhandle. Men vi tager selvfølgelig en seriøs drøftelse med regeringen om det her, siger han. KL-formanden har dog ingen grund til at være bekymret, understreger Sophie Løhde. Hun fortæller, at der ikke er tale om at flytte opgaver eller ansvar fra kommunerne.- Kommunernes udgifter til administration er steget de seneste år. Og det undrer mig egentlig, hvis kommunerne hellere vil bruge penge på administrative opgaver end på velfærd, siger hun i et skriftligt svar til Ritzau.
Ekspert: Kommuner presses af centralisering Det kan vise sig at være spil for galleriet, når innovationsminister Sophie Løhde (V) foreslår at samle kommunale opgaver inden for veje, it-drift, bogholderi og løn i centrale enheder. Det vurderer kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch. Selv om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stod fadder til kommunalreformen, der reducerede antallet af kommuner, tvivler Roger Buch på, at regeringen ønsker at skrue op for centraliseringen. Han tror i stedet, regeringen bruger det taktisk til at presse Kommunernes Landsforening forud for slaget om næste års økonomiaftale. /ritzau/