Kommission: Genoptjening af dagpenge skal være nemmere

Velfærd

24/06/2015 08:59

Nick Allentoft

Dagpengekommission anbefaler, at ledige lettere skal kunne genoptjene retten til dagpenge, skriver Politiken. Dagpenge forhandles ikke af V og DF, som afventer dagpengekommissionens endelige anbefalinger, oplyser DF-ordfører.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Dagpengekommissionen arbejder med to modeller, der begge vil gøre det nemmere for ledige at genoptjene retten til at få dagpenge, skriver Politiken. 

Dagpengereform

Læs mere om dagpenge-spøgelset og forsøgene på at finde en bæredygtig løsning i vores særlige tema-sektion lige her. 

Ifølge en række kilder i og omkring dagpengekommissionen arbejder den blandt andet med henholdsvis "trappemodellen" og "kontomodellen", der begge vil lempe genoptjeningskravet og gøre systemet mere fleksibelt, skriver Politiken.

I dag skal ledige samlet set have ét års ordinært arbejde inden for tre år for at sikre sig ret til to års dagpenge. Det princip er der i kommissionen et udbredt ønske om at bløde op.

Trappemodellen bevarer de grundlæggende elementer i det nuværende system. men forkorter genoptjeningskravet til eksempelvis det halve.

Til gengæld skæres der i dagpengeydelsen, som vil være størst i starten og blive nedtrappet over tid.

Den model har ifølge Politikens oplysninger ikke stor opbakning i kommissionen.

Mere populær er kontomodellen, som betyder, at næsten alt arbejde – selv helt korte ansættelser på eksempelvis en uge – udløser ret til en periode med dagpenge. 

Ledige får så en individuel dagpengekonto, hvor de løbende kan følge deres optjening.

Den model vil give større tilskyndelse til at tage enhver form for arbejde. Til gengæld frygter kritikere, at modellen kan blive en "dagpengegenerator", der øger risikoen for spekulation i dagpenge.

Selv om ledige i begge scenarier får lettere ved at genoptjene dagpenge, er det dog ikke det samme som, at der bliver tale om en samlet lempelse. Det afhænger af hvor lang en dagpengeperiode, arbejdet udløser.

Netop det spørgsmål bliver i sidste ende et anliggende for Christiansborg. Både den afgående regering og Venstre har erklæret, at dagpengesystemet ikke samlet må blive dyrere.

Fungerende beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) kalder oplysningerne "spændende".

- Det er både rigtigt og klogt, at kommissionen er opmærksom på mulighederne for genoptjening. Der skal ske noget på det område, siger han til Politiken.

I valgkampen understregede Dansk Folkeparti ønsket om et mere lempeligt system stik imod Venstres linje. DF har ikke svaret på Politikens henvendelse.

Venstres næstformand, Kristian Jensen, vil ikke kommentere de nye oplysninger, men tillægger kommissionen "stor vægt", hvis den munder ud i en fælles indstilling fra arbejdsmarkedets parter.

LO-formand Harald Børsting ønsker ikke at kommentere arbejdet i kommissionen, men siger til Politiken:

- Det er centralt for LO, at vi får reduceret udfaldet væsentligt, og at vi får et dagpengesystem, hvor korte ansættelser også bidrager til at genoptjene retten til dagpenge.

 

DF: Dagpenge indgår ikke i regeringsforhandlinger Der indgår ikke en dagpengereform, når Venstre og Dansk Folkeparti onsdag genoptager forhandlingerne om en borgerlig mindretalsregering. Reformen venter på, at dagpengekommissionen i august kommer med sin rapport.   Det siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, til Ritzau.    Ifølge dagbladet Politiken ser kommissionen på en "trappemodel" og en "kontomodel", hvor næsten alt arbejde - selv korte job på en uge - giver ret til en periode på dagpenge.   - Dagpengeområdet bliver ikke forhandlet på plads, før kommissionen kommer med sit udspil, som jeg har forstået det. Der bliver ikke forhandlet nogen model på plads med Lars Løkke i forhandlingerne om regeringsdannelsen, siger Bent Bøgsted.   - Alle er indstillet på, at vi venter, indtil kommissionen kommer med sit udspil. Vi skal have laet en bred aftale. Det er ikke noget, der skal lukkes af mellem to partier.   I valgkampen aftalte DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, med SF-formand Pia Olsen Dyhr, at de vil halvere perioden til 26 uger for at genoptjene retten til dagpenge. Aftalen består, selv om DF forhandler om en regering, mener Bent Bøgsted.   - Selvfølgelig står vi fast på det. Ellers havde Kristian Thulesen Dahl ikke været ude at sige det i valgkampen. Vi skal se, hvordan det passer sammen med de forslag, som kommissionen kommer med, siger arbejdsmarkedsordføreren.   I valgkampen fastslog Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, at der skal findes en bred løsning, Han afviste ikke Dansk Metals model med at betale højere dagpenge i mindre end to år.   - Der kan være mange modeller. Vi er åbne for at se på alt, hvad kommissionen kommer med. Der sidder både LO og arbejdsgiverne, siger Dansk Folkepartis Bent Bøgsted.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.