Alzheimerforeningen mener ikke, at Aalborg Kommune har påtaget sig et stort nok ansvar i sagen om en 85-årig dement kvinde, der i forrige uge blev kvalt i en stofsele på plejehjemmet Lollandshus i Aalborg.
Læs alt om Lotte-sagen
Tirsdag har en uvildig undersøgelse konkluderet, at plejehjemmet Lollandshus begik flere fejl i sagen, hvilket nu har kostet to chefer jobbet.
Undersøgelsen konkluderer blandt andet, at medarbejderne ikke havde skriftlig dokumentation for, at selen skulle tages i brug.
Læs også: To ledere afskediges efter dødsfald
Nis Peter Nissen, direktør hos Alzheimerforeningen, mener ikke, at Aalborg Kommune selv tager et stort nok ansvar for episoden.
- Jeg synes, at Aalborg Kommune alt for let omgår kritikken i den her sag, men i stedet for kaster alt skytset mod den pågældende leder.
- Rapporten retter langt fra det samme kritiske blik mod egen indsats. Her taler jeg blandt andet om det politiske ansvar, der er for at sikre en høj nok bemanding på plejehjemmet. Det skal Aalborg Kommune sørge for.
- Det nytter ikke noget, at plejehjemmene ikke har nok medarbejdere ansat til at holde opsyn og passe på beboerne i løbet af natten. Så risikerer vi, at beboere ikke får den rette hjælp i rette tid, siger Nis Peter Nissen.
Han henviser til den såkaldte "springerfunktion", hvor et plejehjem skal have en ekstra medarbejder om natten, der kan hjælpe de øvrige medarbejdere, hvis det skulle blive nødvendigt.
Bliver denne funktion sparet væk, som det har været tilfældet på plejehjemmet Lollandshus, risikerer flere beboere at være uden opsyn i tilfælde af, at medarbejderne må forlade en beboer for at hjælpe en kollega.
Ældresagen mener ligesom Alzheimerforeningen, at Aalborg Kommune bør se indad i sagen.
- Jeg synes, at Aalborg Kommune bør gå i gang med en selvransagelse, da noget tyder på, at der ikke er bevilget nok mandskab til natte- og weekendarbejde.
- Netop aften- og nattevagterne er et særligt problem i forhold til demente, da mange er urolige, og flere kan finde på at stå ud af sengen.
- Derfor er det vildt forkert prioriteret, at det er her, man vælger at spare på den bemanding, siger Margrethe Kähler, konsulent og jurist hos Ældresagen.
Det er lederen fra plejecentret og plejeboligchefen, der tirsdag er blevet afskediget i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen.
/ritzau/