Retten i Glostrup har torsdag idømt en 47-årig edb-medarbejder i et ministerium 30 dages betinget fængsel for bestikkelse. Manden slipper for at skulle afsone straffen mod at udføre 40 timers samfundstjeneste.
Manden har i kraft af sin ansættelse i ministeriet opnået "en uberettiget fordel i størrelsesordenen 10-11.000 kroner", som det lyder i dommen.
Bestikkelsesskandalen
Bestikkelsesskandalen begyndte i Region Sjælland og spredte sig siden til en række andre offentlige myndigheder. Sagen er kaldt Danmarkshistoriens største, og har tråde til flere andre myndigheder. IT-giganten ATEA spiller en central rolle.
- Det her kunne alene ske, fordi du var ansat som medarbejder i Udenrigsministeriet, og fordi udenrigsministeriet havde en aftale med Atea, lyder det fra retsformand Anne Ersbøll.
Manden er den fjerde, som bliver dømt i et større sagskompleks, hvor offentligt ansatte er under mistanke for at have ladet sig bestikke af it-leverandøren Atea.
Han overvejer, om han vil anke dommen, og indtil videre er han beskyttet af et navneforbud.
Den 47-årige var tilbage i 2012 og 2013 ansat i ministeriet som edb-medarbejder. Selv har han forklaret, at han ingen indflydelse havde på, hvad ministeriet købte ind af it-udstyr.
Ministeriet entrerede på it-området med Atea. Et dokument, der er blevet fremlagt i retten, viser, at Ateas omsætning i forhold til ministeriet var på 37 millioner kroner årligt.
I 2012 købte edb-medarbejderen to iPads hos Atea. Han købte dem ved at henvende sig til den sælger, som i Atea havde ministeriet som fast kunde. Han fik dem til halv pris.
Året efter var det blandt andet noget fotoudstyr, som medarbejderen købte fra Atea. Igen var der i omegnen af 50 procents rabat.
- Jeg syntes, det var en god pris. Jeg ved ikke, hvad en detailhandler giver for en iPad. Jeg vidste ikke engang, hvad en iPad kostede på markedet, har den 47-årige forklaret i retten.
Han har pure afvist, at han opfattede rabatten som så gunstig, at alarmklokkerne burde have ringet. Tværtimod har han forklaret, at han var meget bevidst om ikke at bryde reglerne.
- Jeg har aldrig nogensinde fået læst eller påtalt, at man ikke må købe udstyr hos leverandører. Jeg ved, at jeg ikke modtager korruption og gaver, og det er noget, jeg håndhæver meget hårdt, har manden forklaret.
Manden er den fjerde, der får dom i sagen, som er et enormt sagskompleks. Indtil videre er der rejst tiltale mod 12 personer. Bagmandspolitiet overvejer, om der skal rejses tiltale i yderligere 10 sager.
Derudover har Bagmandspolitiet valgt at lade ni sigtede slippe uden påtale.
Men bag det hele ligger en endnu større sag, i hvert fald beløbsmæssigt. Her var seks personer tilbage i 2015 i en periode varetægtsfængslet. Det skete, efter at Region Sjælland gik til politiet efter mistanke om bestikkelse.
/ritzau/