Løkke om migrantpagt: Samarbejde er nødvendigt

Politik

10/12/2018 16:05

Nick Allentoft

Statsministeren mener, at FN-erklæring kan hjælpe Danmark med fortsat at føre stram udlændingepolitik.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det enkelte lands suverænitet skal respekteres. Det er ikke en menneskeret at være migrant. Og der er brug for internationalt samarbejde for at få kontrollen tilbage på migrationsområdet. 

Det var nogle af de punkter, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kom ind på, da han mandag holdt tale ved FN-konferencen om migration i Marrakesh i Marokko.

Her tiltrådte Danmark FN-erklæringen Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, som formelt skal vedtages 18. december på FN's Generalforsamling i New York. 

Statsministeren siger efter talen, at erklæringen er et symbol på, om lande ønsker at være med i det internationale samfund.

- Jeg har leveret det utvetydige budskab her i Marrakesh, at Danmark altid vil bakke op om internationalt samarbejde, siger han i en skriftlig kommentar: 

- Alt andet er uansvarligt i en situation, hvor de enkelte lande ikke kan løse udfordringerne selv. Og det er sådan en situation, vi står i nu. 

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

- Irregulær migration er et verdensomspændende problem, hvor millioner risikerer deres liv for at komme til lande, hvor fremtiden ser lysere ud. Det er et problem, vi skal løse sammen, siger Lars Løkke Rasmussen. 

Han kom i talen i Marrakesh ind på den stemmeforklaring, som Danmark sammen med andre lande vil afgive ved FN's Generalforsamling i næste uge.

Statsministeren gentog efter talen det, som han adskillige gange har påpeget over for blandt andet Dansk Folkeparti.

Nemlig at erklæringen ikke er juridisk bindende, og at den "ændrer ikke et komma i dansk udlændingepolitik", som regeringens støtteparti ellers frygter. 

- For at der ikke skal herske nogen tvivl om, hvordan Danmark læser erklæringen, valgte jeg i min tale til forsamlingen i Marrakesh at gøre det helt klart, at vi vil afgive en stemmeforklaring, når erklæringen formelt skal vedtages i næste uge i New York, siger statsministeren: 

- Stemmeerklæringen slår fast, at hver nation suverænt bestemmer, hvem der skal have lov at komme ind i landet. 

- Ikke fordi det er juridisk nødvendigt, men for at gøre det klart, hvad det er, Danmark politisk står for, siger Lars Løkke Rasmussen. 

Mens Dansk Folkeparti har frygtet, at Danmarks tiltrædelse af FN-erklæringen kan åbne Danmarks grænser for migranter fra eksempelvis Afrika, ser statsministeren anderledes på det: 

- Dokumentet er netop det første sted, hvor det bredt anerkendes, at stater har en forpligtelse til at tage deres egne statsborgere tilbage, når de ikke har ret til at opholde sig i det land, de er taget til. 

- Erklæringen er en vigtig løftestang for lande som Danmark til at presse på, for at det også i praksis sker. 

- På den måde kan erklæringen hjælpe os med fortsat at føre vores stramme udlændingepolitik, siger Lars Løkke Rasmussen.

 

FAKTA: Det står der i FN's migrationspagt Pagten handler kun om migration - altså ikke om flygtninge, der eksempelvis er på flugt fra krig.

Her er uddrag af erklæringens indhold:

* Den indeholder 23 bredt formulerede målsætninger - eller hensigtserklæringer - om internationalt samarbejde om migration.

* Eksempler på målsætningerne er:

- At indsamle og anvende data, der skal bruges til at udvikle politiske tiltag.

- At forbedre tilgængelighed og fleksibilitet i adgangsveje til lovlig migration.

- At styrke internationale modsvar, hvad angår smugling af migranter.

- At styrke internationalt samarbejde og globale partnerskaber om sikker, velordnet og lovlig migration.

* Der er også punkter om at håndtere koordinering af grænser på ordentlig vis og at facilitere gensidig anerkendelse af færdigheder, kvalifikationer og kompetencer mellem lande.

* Der står desuden, at medlemslandene har "en overordnet forpligtelse til at respektere, beskytte og opfylde migranters menneskerettigheder, uanset deres migrationsstatus, samtidig med at vi fremmer sikkerhed og velstand i vores samfund".

* Ifølge FN, regeringen, Udlændinge- og Integrationsministeriet samt en række eksperter er migrationspagten ikke juridisk bindende. Det bakkes op i udkastet til aftalen samt i paragraf 15, hvor der står:

- Denne globale pagt præsenterer en ikkejuridisk bindende ramme om samarbejde.

- Den globale migrationspagt bekræfter staternes suveræne ret til at bestemme deres nationale migrationspolitik og deres beføjelse til at styre migration inden for deres område i overensstemmelse med folkeretten.

* Erklæringen har vakt stor debat i ind- og udland.

* I Danmark frygter regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, at den vil åbne for, at Danmark skal modtage flere migranter. Det går imod en lang række stramninger, der har været i dansk udlændingepolitik de seneste år.

* Udlændingeminister Inger Støjberg (V) og statsministeren har derimod sagt, at erklæringen absolut intet ændrer i dansk politik.

* Statsminister Lars Løkke Rasmussen har sagt, at Danmark tilslutter sig erklæringen, fordi det er vigtigt at være en del af det internationale samarbejde.

Kilder: Udenrigsudvalget, Ritzau, Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.