De penge, som regeringen hvert år vil lægge beslag på i kommunerne for efterfølgende at kunne dele dem ud igen til særlige formål - det såkaldte "omprioriteringsbidrag" - vil kunne gå til skattelettelser.
Det fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen tirsdag i Folketingets første spørgetime, hvor han var i direkte duel med de øvrige partiledere.
Finanslov 2016
Følg udviklingen i stammedansen om Finanslov 2016 lige her.
Vi sorterer noget af det rituelle cirkus fra, så du får mere af det væsentlige.
Regeringen har aftalt et omprioriteringsbidrag med kommunerne for næste år på en procent af kommunernes budget, svarende til 2,4 milliarder kroner. Til næste år får de så 1,9 milliarder kroner retur, men regeringen vil gentage den øvelse frem til 2019.
Og de penge, der måtte komme i statskassen via omprioriteringsbidraget, behøver ikke nødvendigvis at gå til velfærd, lød det fra statsministeren, der selv formulerer det således:
- Vi opererer med et omprioriteringsbidrag, og det betyder, at kommunerne skal frigøre hvad der svarer til en procent om året, siger han og fortsætter:
- Og så vil det være sådan i forhold til udgiftslofterne, at det, der frigøres der, det henføres jo under det statslige udgiftsloft, og så vil man som årene går tage stilling til, hvordan de penge skal sættes fri.
- Og det skaber mulighed for, at nogle af pengene kan omprioriteres til velfærd i kommunerne, i regionerne eller til forbrug i staten. Nogle af pengene kunne i princippet også omsættes til skattelettelser, lød det kringlet - omend meget præcist - fra statsministeren.
Han afviser samtidig påstanden - som blandt andet har været fremført af Kommunernes Landsforening (KL) - at omprioriteringsbidraget medfører besparelser på i alt syv milliarder kroner frem mod 2019.
- Man ikke sige med sikkerhed, hvad det er for et offentligt forbrug, der er til rådighed for kommunerne i 2019, siger Lars Løkke Rasmussen.
/ritzau/