Offentligt ansatte har ytringsfrihed til at kritisere forhold på deres arbejdsplads. Det fastslår grundloven og forvaltningsloven, og det bliver bekræftet af regeringens udvalg for offentligt ansattes ytringsfrihed.
Men Magisterbladets gennemgang af udvalgets længe ventede rapport afslører, at offentligt ansatte ofte bliver straffet, når de benytter ytringsfriheden i praksis.
Udvalget har som led i arbejdet med den 486 siders rapport, der fredag blev offentliggjort, indsamlet oplysninger om 50 konkrete sager om offentligt ansattes ytringsfrihed fra de seneste syv år.
Læs mere om whistleblower-debatten
Magisterbladets gennemgang af sagerne viser, at arbejdsgiverne i 38 tilfælde har forsøgt at stække den ansattes ytringsfrihed med skridt som irettesættelser, advarsler, pålæg om tavshed eller sågar afskedigelser.
Typisk er de tjenstlige skridt i strid med lovgivningen og må trækkes tilbage efter en fagforenings mellemkomst, skriver Magisterbladet.
Advokaterne Bjørn Elmquist og Tyge Trier har begge haft sager, hvor det har fået alvorlige karrieremæssige konsekvenser for deres klienter at stå frem med kritik af deres arbejdsplads.
- Hvis man tror, at man som offentligt ansat roligt kan blive whistleblower, tager man grueligt fejl. Skrækeksemplet er Frank Grevil, siger Bjørn Elmquist.
Regeringsudvalgets rapport kommer ikke med klare løsningsforslag. Udvalget advarer mod at indføre en central whistleblowerordning, ligesom udvalget også afviser ideen om at samle de nuværende regler om ytringsfrihed i en selvstændig lov.
Dansk Magisterforenings formand, Ingrid Stage, der har deltaget i udvalgets arbejde, opfordrer arbejdsgiverne til at stå forrest i opgøret med tavshedskultur på de offentlige arbejdspladser.
- Vi ser desværre, at selvcensur er meget udbredt. Ikke mindst ledere bør lægge op til en mere åben kultur og medvirke til at skabe forståelse for, at det som offentligt ansat er godt og vigtigt at ytre sig og deltage i den offentlige debat.
/ritzau/