Minister: Danskerne skal blive bedre til at rumme handicappede på arbejdspladsen

Velfærd

29/01/2016 11:19

Nick Allentoft

Kun hver femte handicappede er i job, viser ny analyse. Fordomme står i vejen, mener Karen Ellemann.
Handicappede - eller mennesker med nedsat funktionsevne - står oftere end andre grupper uden for arbejdsmarkedet.    Det viser en ny analyse fra Social- og Inderigsministeriet. Den er den første af sin art og viser, at kun cirka en femtedel af de voksne, der har et fysisk eller mentalt handicap, er i beskæftigelse.   Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) mener, at analysen viser, at der er basis for, at flere handicappede kommer i job.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- Det giver mig et klart billede af, at her er der et stort potentiale, for jeg ved, at mennesker med handicap er mennesker med både kompetencer, erfaringer og virkelyst, og som rigtig gerne vil være med i det arbejdende fællesskab, siger hun.

- Derfor tror jeg, at vi i forhold til inklusionen på arbejdsmarkedet er nødt til at rette et skarpt blik på, at her er der en befolkningsgruppe, der rigtig gerne vil være en del af fællesskabet.   Hun mener, at det især er fordomme, der står i vejen for, at flere handicappede kan blive en del af arbejdsmarkedet.   - Fordomme opstår mellem mennesker, og det er også noget bliver udviklet af mennesker, siger hun.   Karen Ellemann peger på en ny strategi fra Det Centrale Handicapråd, som hun mener vil kunne flytte holdninger i samfundet.   Hun mener derimod ikke, at der er brug for hverken lovgivning eller nye former for tilskud.

Danske Handicaporganisationer deler ministerens opfattelse af, at flere handicappede godt kunne arbejde. Formand Thorkild Olesen siger, at der ofte er et negativt billede af handicappede i samfundet.

- Det er et spørgsmål om, at arbejdsgiverne ikke giver os mulighed for at være på arbejdsmarkedet det er et spørgsmål om, at jobcentrene ikke kan håndtere mennesker med handicap.   - Og så er det et spørgsmål om, at uddannelsesniveauet blandt mennesker med handicap nogle gange ikke er højt nok, fordi der ikke har været støtte, siger han.   Ifølge analysen har en stor del - omkring 40 procent - af de handicappede faktisk været i arbejde inden for de seneste år.   Analysen viser også, at det især er personer med fysiske handicap, der er i stand til at passe et arbejde på almindelige vilkår. Næsten halvdelen af de fysisk handicappede, der er i job, er ifølge tallene ansat på ordinære betingelser.   For personer med mentalt - kognitivt - handicap er det lidt under 20 procent.   Undersøgelsen er baseret på data fra 12 kommuner og omfatter personer, der modtager handicapkompenserende indsatser efter serviceloven.   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.