I sidste måned var sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ganske klar i mælet: Det kunne ikke komme på tale at sløjfe produktivitetskravet på to procent til sygehusene i 2018. Det ønskede et flertal i Folketinget ellers.
- Der kan ikke bare være fri leg i forhold til at styre vores sundhedsvæsen. Dertil er det alt for vigtigt, og dertil har vi et hensyn til vores patienter og medarbejderne i sundhedsvæsenet, sagde hun på et samråd.
Onsdag blev regeringen og Dansk Folkeparti så enige om at suspendere det omstridte krav til sygehusene. Kravet betyder, at sygehusene skal levere mere for de samme penge
Ellen Trane Nørby afviser, at hun og regeringen er vendt på en tallerken.
Spørgsmål: For nylig hed det, at man ikke skulle underminere den model, der er mellem regeringen og regionerne, og at en aftale var en aftale. Hvorfor har I gjort det alligevel?
- Jeg oplever ikke, at vi har underkendt en aftale. Den står ved magt, men vi har suspenderet det element, der handler om de økonomiske krav, der knytter sig til toprocents mervækst.
- Det betyder, at vi stadig har en aftale med Danske Regioner, men den er mere lempelig, end den var. Det er noget andet, end hvis Folketinget havde underkendt aftalen.
- Det, jeg er glad for i dag, er, at vi har en aftale, og at vi har en aftale, som kommer til at gavne medarbejdere og patienter ude i sundhedsvæsnet. Der er mange, som knokler hver dag.
- Toprocentskravet har været en stressende faktor, som har gjort, at man ikke har kunnet give patienterne den behandling, de havde krav på, siger hun.
Spørgsmål: I har hele tiden kendt kritikken fra Danske Regioner. Hvad er nyt? Hvorfor laver I denne aftale nu?
- Vi har vidst det hele tiden. Det er også baggrunden for, at regeringen har iværksat en styringsgennemgang af sundhedsvæsnet.
- Vi har hele tiden sagt, at kravet var godt, men at al ting har sin tid, og at der skal noget nyt til. Det nye er vi i gang med at udvikle. Men vi har også sagt, at det realistisk først kan træde i kraft per 1. januar 2019.
- Nu har vi et år til at finde ud af, hvordan den fremtidige styring skal se ud.
Spørgsmål: Hvorfor ikke bare vente på at høre, hvilke anbefalinger der kom fra styringsgennemgangen næste år?
- Der har været et ønske om, også fra DF's side, at give et frirum. Det ønske har vi hørt fra medarbejdere, organisationer og regionerne.
Spørgsmål: Er 2018 året hvor sygehusene kan slappe af?
- Det her giver dem en mulighed for at kunne tilrettelægge deres arbejde på en anden måde, fordi man ikke skal levere en meraktivitet.
Spørgsmål: Hvorfor er Socialdemokratiet ikke med i denne aftale. De vil også gerne fjerne kravet i 2018?
- Det er DF, der er med til at bære det her igennem. Vi lavede en aftale med S inden sommerferien omkring processen. Men det er de løbet fra. Nu er der et parti, DF, der gerne vil tage ansvar for vores sundhedsvæsen.
/ritzau/