Flygtninge og familiesammenførte, der har været gennem integrationsforløb i kommunerne, skal i job og blive selvforsørgende.
Det er det overordnede succeskriterium for de meget omtalte trepartsforhandlingerne, som skydes i gang i næste uge. Det fastslår beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), som repræsenterer regeringen i forhandlingerne.
- Det er her, vi har svigtet gennem det sidste årti, mener Neergaard.
De tre parter i en trepartsforhandling er regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen, som i løbet af foråret skal forsøge at få en aftale i stand.
Integration - det væsentlige
Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side.
Forløbet ventes at blive indledt med et stort pressemøde torsdag i Statsministeriet, hvor regeringen måske stiller med hele fire ministre - ud over Jørn Neergaard Larsen vil det i givet fald blive statsminister Lars Løkke Rasmussen, finansminister Claus Hjort Frederiksen og integrationsminister Inger Støjberg.
Forud for forhandlingerne har fagbevægelsen dog udtrykt bekymring for, at integrationsspørgsmålet kommer til at overskygge andre emner, den anser for presserende.
LO-formand Lizette Risgaard meldte allerede sin bekymring ud, så snart statsministeren i sin nytårstale havde fastslået, at integration stod først på dagsordenen:
- Det er helt afgørende, at de flygtninge, der får opholdstilladelse i Danmark, kommer i job, så de kan forsørge sig selv og bidrage til fællesskabet.
- Men vi skal samtidig huske, at andre grupper på kanten af arbejdsmarkedet, herunder dagpengemodtagere og mennesker, der er faldet ud af dagpengesystemet, kommer i job, lød det fra Lizette Risgaard.
Neergaard garanterer dog, at trepartsforhandlingerne ikke stopper ved integration:
- Det er bare første step i en kæde af forhandlinger. Andre udfordringer, vi skal kigge på, er vores evne til at skaffe kvalificeret arbejdskraft overalt i Danmark. Og det er nødvendigheden af at få skabt langt flere praktikpladser, end vi har i dag, siger Jørn Neergaard Larsen.
Både Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokraterne har meldt ud, at det skal være slut med, at nytilkomne først skal igennem en grundig danskundervisning, før de kommer i job. I stedet skal de i job, og så må de lære sprog ved siden af.
Derfor var Neergaard sammen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) torsdag på besøg hos busselskabet Arriva for at hente inspiration. Her praktiseres nemlig allerede en lignende model.
Så klarer man sig med fagter, hvis det danske ikke slår til, forklarede en medarbejder, og ifølge Neergaard er der ikke som sådan noget i de nuværende regler, der forhindrer, at flere gør som Arriva.
- Men der er en praksis, som i massiv grad skal lægges om. Hele integrationsprocessen i Danmark har været bygget op over, at man gør en masse ting med henblik på at ruste sig bedst muligt til at kunne komme i job.
- Det bruger man så lang tid til, at hovedparten ikke når at komme i job og simpelthen bliver isoleret uden for arbejdsmarkedet, siger Jørn Neergaard Larsen.
/ritzau/