Miljømyndighederne ved ikke, hvor meget Cheminova forurenede Harboøre Tange på den jyske vestkyst med årtiers produktion af pesticider på stedet.
Det viser Miljø- og Fødevareministeriets svar til Folketingets miljøudvalg, oplyser Radio 24syv.
Minister: Regionernes oprydning
Myndighederne er "ikke bekendt med, at der er foretaget en fuldstændig og systematisk forureningsundersøgelse", hedder det.
Miljøstyrelsen, ministeriet og Region Midtjylland kender ikke "den præcise udbredelse og omfang af jord- og grundvandsforureningerne på Cheminovas fabriksgrunde", skriver miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V).
- Vi har nogle gamle og grimme forureningssager. Grindstedværket er en af dem. Cheminova er en anden. Det er et kæmpe oprydningsarbejde, som kommer til at tage mange år, siger Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau.
- Det tror jeg ikke, at nogen har det fulde overblik over. Det er en oprydningsopgave, som ligger hos regionerne. Jeg har stor tillid til, at regionerne løser opgaven. Det får de godt 420 millioner kroner til hvert år.
Spørgsmål: Men er der opgaver som Grindstedværket og Cheminova, hvor staten skal spille en rolle?
- Det er klart, at på nogle områder har staten også en rolle at spille. Men ansvaret for dette tror jeg fortsat, at vi skal have hos regionerne. De løser opgaven og har kompetencerne, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Nedsivningsdybde af svovlaffald ukendt
Myndighederne ved ikke præcis, hvordan halvøen Rønland, der ligger ned til Limfjorden, er forurenet. Rønland fik tilført fast og flydende svovlaffald fra nervegiften parathion. Det skete fra 1963 indtil begyndelsen af 80'erne.
Myndighederne "har ikke en fuldstændig liste" over Cheminovas giftstoffer, som kan ligge under Rønland, skriver ministeren til miljøudvalget.
Professor i havbiologi Hans Ulrik Riisgaard fra Syddansk Universitet mener, at myndighederne ikke har styr på forureningen.
- Der er ingen præcise oplysninger om udbredelse og nedsivningsdybde af kemikalierne under svovlgruberne på Rønland, siger Hans Ulrik Riisgaard til Radio 24syv.
Radio 24syv har før fortalt, at Cheminova ifølge en intern rapport har deponeret 70.000-77.000 ton giftigt svovlaffald i store og utætte betonkar på halvøen Rønland.
Cheminova oplyste kun godt 30.000 tons til miljømyndighederne.