Tusindvis af syge og skrantende danskere kan fremover slippe for en tur forbi den praktiserende læge eller vagtlægen, når de skal have recepter på medicin.
Regeringen vil således åbne for at bryde lægernes monopol på at ordinere medicin.
På nogle bestemte områder skal farmaceuter kunne stå for de opgaver, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
Det skriver Berlingske.
Ministeren vil have apotekernes farmaceuter til at ordinere og udlevere receptpligtige lægemidler.
- Sundhedsvæsnet skal tættere på os, og vi skal tænke borgeren først. Der er hos apotekerne stærke faglige ressourcer, som vi kan bringe i spil på nye måder, så borgeren får lettere adgang til medicin. De muligheder kigger vi på lige nu, siger Ellen Trane Nørby til Berlingske.
Eksempelvis skal kvinder, der tager p-piller, eller patienter, som i forvejen er i stabil behandling for blandt andet diabetes, migræne, forhøjet blodtryk eller KOL, kunne få udleveret medicin på apoteket uden at skulle henvende sig til egen læge, hvis recepten er udløbet.
Patientforeningen Danske Patienter synes principielt, at det er smart at lede efter måder at lette presset fra de praktiserende læger. Det må dog ikke ske på bekostning af patientsikkerheden, understreger direktør Morten Freil.
- Vi ved, at sundhedsvæsnet i dag er presset. Derfor synes vi, at det er positivt at se på, om man kan bruge andre faggrupper til at udskrive særlige typer af medicin, siger han til Ritzau.
- Men det er utrolig vigtigt, at det ikke sker på bekostning af patientsikkerheden, og at man får en faglig vurdering af, hvor det kan lade sig gøre, uden at det går ud over patienterne.