Nu starter den store bestikkelsessag: Dommer forsøgt afsat kort før start

Ledelse

10/10/2017 08:06

Nick Allentoft

Syv mænd er tiltalt. It-selskabet Atea bestak offentligt ansatte, påstår Bagmandspolitiet i usædvanlig sag. Dommer måtte afvise anklager om troværdighed inden sagns start i dag.
Formel 1-løb i Dubai? Nogle dage i Las Vegas? Middag på Hotel Frederiksminde i Præstø? Søllerød Kro i Holte?   Tre ansatte i Region Sjælland sagde ikke nej til de lokkende invitationer. Og den ene fortsatte den velvillige indstilling, da han skiftede job og fik ansættelse i politiet.   Nu skal rejser og middage på eksklusive restauranter ses efter i en serie retsmøder i Retten i Glostrup. Bagmandspolitiet hævder nemlig, at der er tale om bestikkelse.

Bestikkelsesskandalen

Bestikkelsesskandalen begyndte i Region Sjælland og spredte sig siden til en række andre offentlige myndigheder. Sagen er kaldt Danmarkshistoriens største, og har tråde til flere andre myndigheder. IT-giganten ATEA spiller en central rolle.

Læs alt om skandalen her. 

De tre er tiltalt for som offentligt ansatte at have nydt den luksus, som it-selskabet Atea angiveligt stillede til rådighed for dem. Dermed gjorde de sig skyldige i det, som Bagmandspolitiet kalder passiv bestikkelse.

Samtidig anklages fire mænd fra Atea for at have indtaget giver-rollen, hvilket skulle være aktiv bestikkelse. Alle syv nægter sig skyldige.   For de nu tidligere Atea-ansatte begyndte det en morgen for mere end to år siden. Betjente anholdt dem på adresser i Nykøbing Falster og i Nordsjælland og beslaglagde computere og andre ting. Der gik mange timer, før de og deres familier kendte deres videre skæbne.   - Det fremstår stærkt odiøst, bemærkede en dommer cirka klokken 03.30 tidligt om morgenen 10. juni 2015, da han havde fået præsenteret politiets materiale og mændenes forklaringer og derefter varetægtsfængslede seks.    En af dem var blevet anholdt i en rød Ferrari-trøje, og netop et Formel 1 løb i Dubai indgår altså som et af punkterne i det anklageskrift, som Retten i Glostrup nu skal vurdere.

Politiets aktion skyldtes en anmeldelse fra Region Sjælland. Her havde direktør Morten Felding fra Atea ringet til regionens it-direktør og blandt andet fortalt om en særlig konto. Her stod penge, som regionen havde til gode hos Atea.

Opringningen kom, da et lille it-firma havde vundet en kontrakt på en halv milliard kroner med regionen for snuden af Atea. Lederne i det mindre firma havde tidligere været ansat hos Atea.   - Det er underligt, at Atea gik til os og ikke politiet. Hvis ikke vi var gået til politiet, havde der måske slet ikke været nogen sag om bestikkelse, har formanden for Region Sjælland, Jens Stenbæk, sagt til Berlingske.   Tiltalte har forsøgt at fjerne dommer To af de tiltalte i en stor bestikkelsessag har forsøgt at vippe en dommer i Retten i Glostrup af pinden med en påstand om, at hun er inhabil. Men dommeren har nægtet at vige sit sæde. Der er ikke "omstændigheder, som er egnede til at rejse tvivl om min fuldstændige upartiskhed", har Nanna Blach skrevet i en kendelse. Og Østre Landsret har bakket hende op.   Protesten imod dommeren blev rejst af forsvareren for en tidligere ansat i Region Sjælland, som er tiltalt for at have modtaget store gaver fra it-selskabet Atea. Sagen begynder tirsdag.   Advokat Naja Wærness Larsen har påstået, at dommeren er blevet inhabil.    Det skyldes ifølge advokaten, at Nanna Blach tidligere har behandlet en håndfuld sager, hvor ansatte i Københavns Kommune, DSB og Udenrigsministeriet var tiltalt for at have ladet sig bestikke af Atea. De tog imod udstyr, der enten kostede meget lidt eller ingenting.   I alt har dommeren behandlet sager med seks tiltalte i de mindre sager.   Problemet er, at hun dermed allerede på forhånd skulle have vurderet, at Atea har udøvet bestikkelse.   Derfor skulle hun have en forudindtaget holdning i den store sag, som nu skal behandles, har advokat Naja Wærness Larsen hævdet - og har fået støtte af forsvareren for en af de øvrige tiltalte.   Dommeren har imidlertid afvist protesten.    Forholdene i de små sager har ikke noget sammenfald med det, der er rejst tiltale for i den store sag. Hverken direkte eller indirekte har hun taget stilling til skyldsspørgsmålet, fastslår hun.   Nu står man med en usædvanlig affære efter danske forhold.   - Man skal tilbage til midten af 80'erne for at finde en sag af lignende karakter, sagde en træt anklager den sommermorgen for to år siden.   Ifølge tiltalen løber værdien af middagene og rejserne op i cirka 1,2 millioner kroner. Først til februar næste år ventes dommen.   I den store sag har Bagmandspolitiet blandt andet rejst tiltale mod tre mænd, der angiveligt lod sig beværte på fine restauranter. De skal også have sagt ja tak til it-selskabet Ateas tilbud om rejser til Las Vegas og Dubai. Mændene var ansat i Region Sjælland og i politiet.   Samtidig er fire personer fra Atea under anklage for at yde bestikkelse, ligesom også selskabet som sådan er tiltalt i sagen. Alle nægter sig skyldige.   Retten har afsat i alt 32 retsmøder frem til februar næste år. /ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.