Et nyt kæmpelæk af 175.000 firmaers oplysninger afslører skattely i Bahamas.
Det skriver DR og Politiken.
I alt er 1,3 millioner dokumenter fra selskabsregistret i Bahamas havnet i hænderne på Süddeutsche Zeitung. Den tyske avis har delt lækagen med partnere i den internationale organisation for undersøgende journalister ICIJ. Blandt dem er journalister fra DR og Politiken.
Skattely - læs det væsentligste her
Skattely og de mennesker, der bruger skattely, er jaget vildt efter et gigantisk internationalt læk. Følg udviklingen her.
En af de mere bemærkelsesværdige sager handler om tidligere EU-kommissær på først konkurrenceområdet og senere den digitale dagsorden Neelie Kroes fra Holland.
Hun står ifølge DR opført som ledende person i et Bahamas-baseret selskab - Mint Holding. Det er et skjult selskab, som hun aldrig har oplyst om i forbindelse med sine embeder i EU. Kroes oplyser til ICIJ, at hun aldrig fortalte om Bahamas-firmaet, da det ikke var aktivt. At hendes navn findes i selskabets dokumenter, skyldes ifølge Kroes' advokat "en skrivefejl, som først blev rettet i 2009". Papirerne fra Bahamas rummer data såsom navn, indregistrering og betaling af afgifter til selskabsregistret. Der er dog ikke dokumenter om aktiviteter i de enkelte selskaber. Der er information om selskaber registreret i østaten fra 1990 til 2016. Politikens gennemgang af de lækkede dokumenter fra Bahamas' selskabsregister viser, at også mange danske virksomheder har eller har haft selskaber i østaten. Særligt i rederibranchen. For eksempel er det kendt, at det store danske rederi Clipper ejes af et selskab i Bahamas. Clipper kan i de lækkede dokumenter forbindes til op mod 200 forskellige Bahamas-selskaber, skriver Politiken. FAKTA: Medier afslører skattely med læk på læk Bag afsløringen står et stort netværk af journalister organiseret i den internationale sammenslutning af undersøgende journalister, ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists). Få her et overblik over sagerne: Bahamas Leaks: * Den seneste lækage afslører i september 2016 oplysninger om 175.000 virksomheder registreret på Bahamas. Lækket omfatter 1,3 millioner dokumenter. Panama Papers: * I april i år bliver dokumenter fra Panama lækket. Det drejer sig om over 11,5 millioner interne dokumenter fra det Panama-baserede advokatfirma Mossack Fonseca. * Afsløringen trækker tråde til både kongelige og regeringsledere. * Blandt andre optræder Islands daværende statsminister, Sigmund Gunnlaugsson. Også Ruslands præsident, Vladimir Putin, er alvorligt belastet af dokumenterne, da hans allernærmeste har scoret 13 milliarder kroner gennem skuffeselskaber i Panama. LuxLeaks: * I november 2014 offentliggør medier i 26 lande en række dokumenter, der viser, hvordan store selskaber har udnyttet Luxembourgs skattelovgivning til at undgå at betale skat. * Historierne om Luxleaks kommer ad flere omgange og viser blandt andet skatteaftaler for Disney, Skype og Black & Decker. De belaster også nuværende EU-kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, der i mange år har været finansminister og premierminister. Kilder: DR, Politiken, Reuters, BBC, Morgunbladid, Guardian. /ritzau/