FTF: Ansattes ytringsfrihed skal beskyttes bedre
- Forsvarets ledelse havde mistet tilliden til mig og beskyldte mig for at have udleveret klassificerede operative oplysninger, have talt nedsættende om en samarbejdspartner og have skadet Danmarks omdømme, forklarer Per Hinrichsen i et interview med Politiken og forsvarsmediet Olfi.dk.
LÆS OGS: Styrket oplysningsindsats om off ansattes ytringsfrihed
- Det var en anklage om at have bedrevet landsskadelig virksomhed, og det chokerede mig, siger Per Hinrichsen til Politiken. Per Hinrichsen afviste, at der var tale om illoyal opførsel eller udlevering af hemmelige oplysninger. Hans beskrivelse af den irakiske hær kunne læses i åbne kilder og svarede til udtalelser fra blandt andet USA's forsvarsminister, Ashton Carter. Sammen med Officersforeningen luftede Per Hinrichsen muligheden for en retssag, hvis forsvarsledelsen fastholdt planerne, skriver Politiken. Men Forsvaret opgav at gennemføre repatrieringen, og Per Hinrichsen kunne rejse tilbage og genoptage arbejdet. Generalmajor Flemming Lentfer, chef for operationsstaben i Værnsfælles Forsvarskommando, traf beslutningen om at indlede en sag om repatriering. Han vil ikke fortælle mere om beslutningen.- Det her har intet at gøre med, at man ikke må ytre sig. Det handler om et internationalt samarbejde med andre nationer - så udgangspunktet er naturligvis, at koalitionen helt forståeligt ønsker at være med til at have en fælles linje for, hvad der bliver den officielle presselinje, og hvor dybt man vil informere om operationer og deres indhold. Derfor havde vi brug for at tale med Hinrichsen om det, siger Flemming Lentfer til Politiken.
LÆS OGSÅ: Hvor er lederskabet?
Officerer frygter at færre tør åbne munden i Forsvaret
Der er brug for stemmen af de ansatte i Forsvaret i den offentlige debat, mener man i Hovedorganisationen af officerer i Danmark. - Forsvarets ansatte er i besiddelse af mange gode informationer. Hvis man alene får oplysninger om Forsvaret fra Forsvarets top, så er det jo ikke nødvendigvis den fulde sandhed, lyder det fra formand Niels Tønning. Derfor mener man også, at oberstløjtnant Per Hinrichsen, der ifølge Politiken og DR er blevet kaldt hjem til en samtale efter at have udtalt sig kritisk i medierne, er blevet forkert behandlet af Forsvarets ledelse. - Uanset, om der er noget i en sag eller ej. Når man gør det på den måde, så skaber det en oplevelse hos mange af, at man skal være tilbageholdende med at give sin mening til kende, fordi det kan få konsekvenser, siger Niels Tønning. Oberstløjtnant Per Hinrichsen udtalte sig i efteråret kritisk til DR blandt andet om korruption i det irakiske militær. Tre dage senere blev han kaldt hjem fra sin mission i Irak, hvor han er øverste repræsentant i koalitionen mod Islamisk Stat for Danmark, til en tjenstlig samtale. Noget der ifølge Niels Tønning svarer til en afhøring, "fordi arbejdsgiver overvejer en form for sanktion". Sanktionen udeblev dog i Niels Tønnings tilfælde. Men han føler sig alligevel ramt på sin faglige stolthed og siger til DR, at der er tale om "en syg" debatkultur i Forsvaret. I officersforeningen kan man ikke bevise, at det tidligere har haft karrieremæssige konsekvenser for ansatte at udtale sig i medierne. Men man ser med alvor på den praksis Forsvarets ledelse har udvist i Per Hinrichsens sag. - Man er med til at lægge et låg på debatten, som Forsvaret har så meget brug for, siger Niels Tønning. Ifølge ham skal ledelsen fremadrettet vise, at man tager åbent imod debatten - Og ikke forsøger at få den tiet ihjel. Men det er et langt sejt træk, siger han. Forsvarsminister Peter Christensen (V) og forsvarschef, general Peter Bartram ønsker ikke at lade sig interviewe om sagen af Politiken. /ritzau/