På dag to som socialdemokrat udfordrer Ole Sohn fagbevægelsen og sit nye parti med et forslag om, at regeringen skal indgå en 10-årig håndfæstning med Venstre om skattestop for de danske virksomheder og lave lønstigninger.
For at få gang i jobskabelsen er der brug for en "samfundskontrakt", som sikrer virksomhederne stabilitet omkring deres rammevilkår, skriver SF's tidligere erhvervs- og vækstminister torsdag i et indlæg i Jyllands-Posten.
Han opfordrer til en bred politisk aftale, som aftalepartierne i både rød og blå blok forpligter sig til at stå ved uanset valg og skiftende regeringer.
Den skal kombineres med en slags trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter, så lønmodtagerne for eksempel forpligter sig til løntilbageholdenhed 10 år frem i tiden.
- Det kræver et løbende og vedvarende fokus at forbedre Danmarks konkurrenceevne, fastslår Ole Sohn i avisen, hvor han også opfordrer til, at penge, der kan skaffes ved effektiviseringer i det offentlige, går til at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne.
De penge har S-toppen ellers lovet at bruge til velfærd, skriver Jyllands-Posten.
Debatindlægget ryster formanden for fagforeningen 3F, Per Christensen, der står i spidsen for mange ansatte i industrien.
- Jeg kan ikke genkende en socialdemokrat, der hævder, at vi skal have 10 års løntilbageholdenhed. Det vil betyde en fattiggørelse af 3F's medlemmer, siger han til avisen.
Den tidligere DKP-formand Ole Sohn meldte sig onsdag ind i den socialdemokratiske folketingsgruppe efter 22 år som SF-politiker.
Han begrundede sit politiske skifte med, at han ikke kunne følge SF's nye kurs, efter at partiet har forladt regeringen, og at han vil gøre arbejdet med det regeringsgrundlag, han selv var med til at forfatte, færdigt.
/ritzau/