Snart lukker Folketinget ned i to uger, hvor politikerne vil koncentrere sig om at føre valgkamp for et ja eller et nej til folkeafstemningen om retsforbeholdet.
Samtidig har finansloven været længere undervejs end ventet, og alt tyder på, at den næppe bliver klar til behandling i Folketinget torsdag, som oprindeligt var planen.
Det betyder, at finansloven, der stadig kun er på tegnebrættet, først bliver behandlet 4. december.
Og dermed får Dansk Folkeparti lidt længere tid til at gøre op med sig selv, om partiet vil stemme for et af de lovforslag, der ledsager finansloven, nemlig loven om de såkaldte kommunale udgiftslofter.
Her lægger regeringen op til en besparelse - et såkaldt omprioriteringsbidrag - på en procent i årene 2016-2018.
Hos Socialdemokraterne håber finansordfører Benny Engelbrecht, at de ekstra uger vil få Dansk Folkeparti til at beslutte sig for at modarbejde finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) forslag.
- Omprioriteringsbidraget er afgørende for, om kommunerne skal føre minusvækst og måske være med til at bidrage til skattelettelser.
- Det er ganske afgørende og et af de store politiske udeståender, som jeg antager, fylder meget i finanslovsforhandlingerne, siger Engelbrecht.
Dansk Folkeparti er gået til valg på en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent, mens regeringspartiet Venstre ønskede nulvækst.
Alligevel har DF ikke klart afvist at stemme for finansministerens forslag.
Thulesen Dahl forklarede i forbindelse med de indledende møder om finansloven, at han fortsat overvejede, om DF skal stemme for og så satse på at kunne ændre udgiftslofterne for de kommende år ved senere forhandlinger.
Siden har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gjort det klart, at penge fra omprioriteringsbidraget godt kan gå til skattelettelser, der bestemt ikke er DF's kop te.
- Nogle af pengene kan omprioriteres til velfærd i kommunerne, i regionerne eller til forbrug i staten. Nogle af pengene kunne i princippet også omsættes til skattelettelser, lød det fra statsministeren under tirsdagens spørgetime i Folketinget.
/ritzau/